Apple acceptă să preinstaleze aplicații aprobate de Kremlin pe iPhone-urile vândute în Rusia

16.03.2021
Apple acceptă să preinstaleze aplicații aprobate de Kremlin pe iPhone-urile vândute în Rusia

Într-un compromis menit să-i asigure supraviețuirea pe piața din Rusia, Apple acceptă să afișeze pe iPhone-uri și alte dispozitive aflate la prima utilizare un dialog propunând preinstalarea anumitor aplicații aprobate de guvern.

Dacă utilizatorul nu selectează una dintre aplicațiile propuse spre a fi preinstalate la configurarea inițială a dispozitivului cumpărat și activat pe teritoriul Rusiei, atunci aceasta nu va fi instalată, relatează ziarul Vedomosti. Apple precizează că măsura a fost luată pentru respectarea unei legi votată de parlamentarii ruși, aceasta urmând să producă efecte începând cu data de 1 aprilie.

Noile reguli vor impune ca toate dispozitivele vândute în Rusia (inclusiv smartphone-uri, PC-uri, tablete și televizoare inteligente) să includă aplicații preinstalate, dintr-o selecție aprobată de guvern. Software-ul include servicii de social media, aplicații de servicii publice pentru plăți și informații despre serviciile publice și instrumente antivirus. Astfel, selecția de aplicații rusești cuprinde serviciul email Mail.ru, sistemul de plăți MIR, cât și platformele de socializare VKontakte și Odnoklassniki. Interesant este pachetul de aplicații aprobat de Kremlin include și software-ul antivirus furnizat de Kaspersky Lab.

Potrivit RFE (Radio Europa Liberă) înțelegerea cu Apple conține de fapt un compromis acceptat de Rusia, de care utilizatorii platformei Google nu vor beneficia. Astfel, respectivul set de aplicații va veni deja preinstalat pe dispozitivele cu sistem Android, utilizatorii neavând posibilitatea să le refuze.

Scopul oficial al legii este de a sprijini dezvoltatorii ruși și de a ajuta cetățenii să își folosească dispozitivele. Cu toate acestea, unii critici ai guvernului sugerează că aplicațiile ar putea fi folosite pentru supravegherea în masă a populației.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult