Parlamentarii ruși au votat legea care permite blocarea Facebook, Twitter și YouTube

27.12.2020
Parlamentarii ruși au votat legea care permite blocarea Facebook, Twitter și YouTube

Rețelele de socializare occidentale, precum Twitter, Facebook și YouTube, pot fi blocate în orice moment pe teritoriul Rusiei, dacă autoritățile decid că acestea constituie o amenințare la adresa regimului.

Parlamentarii ruși au aprobat o serie de măsuri care vizează înăbușirea oricărei formă de disidență în mediul online, permițând un control mult mai strict asupra conținutului accesibil online, mergând până la interzicerea totală a unor site-uri sau platforme de socializare.

O a doua lege permite aplicarea de amenzi usturătoare companiilor care nu elimină conținutul interzis pe teritoriul Rusiei.

O a treia lege stabilește pedepse cu închisoarea pentru cei identificați și condamnați pentru comentarii calomnioase în online sau mass-media. O persoană găsită vinovată de calomnie ar putea primi până la doi ani de închisoare și poate fi amendată cu până la 1 milion de ruble (aproximativ 13.300 de dolari), relatează Reuters .

Facebook

Începând cu luna august, Twitter a etichetat conturile presei rusești ca fiind „afiliate la stat”, supărând Rusia. Punând în aplicare noile reguli, Rusia poate bloca parțial sau total site-uri web precum YouTube, Facebook și Twitter, dacă acestea doar etichetează conținutul produs de mass-media de stat rusă pentru a semnala afilierea cu Rusia. Totodată, Președintele Vladimir Putin a cerut Rusiei să vină cu propriile platforme de socializare pentru a obține un control mai mare.

Criticii de la Kremlin, inclusiv liderul opoziției Alexei Navalny, au folosit Twitter și YouTube pentru a ajunge la milioane de ruși, ocolind cenzura la televiziunea de stat.

Human Rights Watch remarcă faptul că autoritățile ruse au deja o serie de modalități de restricționare a conținutului online: „Legea„ internetului suveran ”din 2019, de exemplu, permite guvernului să utilizeze tehnologia pentru a urmări, filtra și redirecționa traficul pe internet, ridicând îngrijorări cu privire la caracterul arbitrar și blocarea extrajudiciară a conținutului legitim. ”

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult