Apple, dată în judecată pentru colectarea abuzivă de date despre utilizatori

14.11.2022
Apple, dată în judecată pentru colectarea abuzivă de date despre utilizatori

Deși pozează de ani buni într-un susținător fervent al drepturilor utilizatorilor la propria intimitate, permițând chiar utilizatorilor de iPhone să refuze urmărirea activității online de către Facebook, s-ar părea că Apple practică dublu-standard în ce privește propriile politici de colectare a datelor despre utilizatori.

Potrivit acuzațiilor care fac obiectul unei acțiuni judecătorești deschisă la un tribunal din Statele Unite, Apple continuă să colecteze informații detaliate despre utilizatorii produselor sale, chiar și după ce aceștia și-au exprimat refuzul prin bifarea setărilor iOS relevante.

Conform acuzațiilor aduse de experții companiei de securitate Mysk, Tommy Mysk și Talal Haj Bakry, sistemul de operare iOS continuă să raporteze către Apple „fiecare atingere pe care o faci” pe ecranul touch, din interiorul uneia dintre aplicațiile companiei. Potrivit acuzatorilor, încercările de a dezactiva colectarea de date, spre exemplu prin bifarea opțiunii „dezactivați complet partajarea analizei dispozitivului” din meniul Settings, nu au afectat trimiterea datelor.

Principal argument în susținerea acuzațiilor depuse la tribunal este și abundența informațiilor colectate. Spre exemplu, un utilizator care folosește aplicația App Store pe iPhone-ul dan va trimite fără să știe către Apple date precum istoricul căutărilor realizate, și cât timp a petrecut vizionând pagina unei aplicații. Într-un alt exemplu, pentru utilizatorii care folosesc aplicația Apple Stocks, compania americană va primi o listă cu entitățile economice urmărite de utilizator, toate articolele citite în aplicație și numelor oricăror acțiuni pe care le-a căutat. Toate aceste informații sunt transmise către Apple în timp real. Unele dintre aplicațiile Apple chiar colectează informații detaliate despre iPhone-ul utilizatorului, cum ar fi modelul, rezoluția ecranului și limba tastaturii.

În alte circumstanțe, aceste practici ar putea fi considerate acceptabile, atât timp cât utilizatorii sunt corect informații despre datele colectate și-au dat acordul. Însă în cazul de față vorbim despre utilizatori care au bifat în mod expres setările care ar fi trebuit să blocheze colectarea de informații de pe dispozitivele Apple.

În cadrul procesului colectiv demarat la tribunal din California este acuzat că a încălcat legea privind ”Invazia confidențialității din California”, un eventual verdict defavorabil pentru Apple putând avea consecințe usturătoare pe plan financiar, decizia creând un precedent de urmat pentru acțiuni judecătorești similare, demarate și în alte părți ale lumii.

Procesul nu se concentrează atât de mult pe faptul că Apple colectează aceste date, ci pe modul în care Apple a pus la dispoziție setările relevante, cum ar fi „Permiteți aplicațiilor să solicite urmărirea” și „Partajați Analytics”, care oferă utilizatorilor percepția că pot dezactiva colectarea de informații.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult