Apple iMessage primește o funcție de securitate care face aproape imposibilă interceptarea conversațiilor

11.12.2022
Apple iMessage primește o funcție de securitate care face aproape imposibilă interceptarea conversațiilor

Numită iMessage Contact Key Verification, funcționalitatea care pare inspirată din filmele cu spioni vine să zădărnicească până și cele mai sofisticate tentative de interceptare a mesajelor.

Apple iMessage este una dintre cele mai apreciate aplicații pentru mesagerie instant, oferită încă de la începuturile sale cu funcție de criptare end-to-end a comunicațiilor. Spre exasperarea grupărilor de hackeri și agenții guvernamentale deopotrivă, tehnologiile de criptare folosite pentru protejarea conversațiilor s-au dovedit foarte dificil de ocolit, încercările de a obține pe cale legală predarea comunicațiilor decriptate direct de Apple fiind respinse cu o determinare de neclintit. Potrivit companiei americane, tehnologiile de criptare end-to-end sunt concepute în așa fel încât nici măcar Apple nu poate „vedea” ce discută utilizatorii iPhone.

Adăugând la barierele tehnologiile de securitate existente, funcționalitatea iMessage Contact Key Verification permite utilizatorilor să verifice dacă bun mesajele trimise ajung doar la persoanele cu care intenționează să converseze. Astfel, utilizatorii care bifează această setare vor primi alerte automate, declanșate în ”situații excepționale” în care un ”adversar foarte avansat”, cum ar fi o grupare de hackeri susținută de un actor statal, încearcă și eventual reușește să ocolească serverele cloud administrate de Apple, dezarmând tehnologiile de criptare end-to-end responsabile cu protejarea schimburilor de mesaje.

Deși un astfel de scenariu este foarte puțin probabil, Apple dorește să acopere orice posibilă cale de atac, asigurând că nici măcar o încercare de hacking întreprinsă de un atacator cu mijloace foarte sofisticate la dispoziție nu va putea trece neobservată. Mai puțin utilă pentru utilizatorii de rând, funcționalitatea iMessage Contact Key Verification ar putea face diferența pentru utilizatorii care sunt deja ținte preferate pentru interceptare, cum ar fi jurnaliști, activiști din domeniul drepturilor omului, angajați de rang înalt ai companiilor private și demnitari.

Pentru a nu da eventuale indicii grupărilor de hackeri care se pregătesc deja să o atace, Apple va oferi o descriere mai detaliată a protecției oferite de funcția iMessage Contact Key Verification la momentul debutului oficial, programat pentru anul 2023.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult