Apple iTunes 7.1 vine cu un aer primăveratic

05.03.2007
Apple iTunes 7.1 vine cu un aer primăveratic
Magazinul iTunes Store

Magazinul online iTunes Store, accesibil doar prin intermediul softului iTunes, a rămas precum îl ştiam. Aici chiar şi cel mai cârcotaş audiofil sau iubitor de filme va găsi ceea ce caută. Din păcate, România nu se află pe lista ţărilor suportate de acest serviciu. De fapt, aceste ţări privilegiate în care sunt emise cardurile de credit acceptate pentru plată de iTunes Store este unul destul de restrâns…

Totuşi, dacă aveţi vreo cunoştinţă ce vă poate ajuta, preţurile produselor multimedia sunt accesibile, dar diferă totuşi de la ţară la ţară. În SUA de exemplu, putem achiziţiona o melodie pentru doar 0.99 $, un album audio întreg pentru 9.99 $, un film pentru un preţ cuprins între 9.99 şi 14.99 $, în funcţie de vechimea acestuia şi de materialele bonus oferite, iar un episod dintr-un serial pentru 1.99 $. Filmele seriale sunt disponibile exclusiv în SUA. Utilitatea serviciului iTunes Store s-a văzut imediat de la lansarea sa în 2003, având în prezent milioane de clienti zilnic. Mă întreb când va fi disponibil şi în România, dar probabil voi rămâne cu această întrebare foarte mulţi ani de aici înainte.

Magazinul online iTunes store

iTunes oferă prin intermediul Internetului şi acces la servicii radio online. Apărute încă de la prima versiune iTunes, acestea au fost oarecum neglijate de către Apple pe parcursul ultimilor ani, şi readuse în prim plan abia în 2006 odată cu apariţia versiunii 7.0 a iTunes. În prezent sunt disponibile câteva sute de radiouri cu muzică de toate genurile şi pentru toate gusturile, ce emit atât online cât şi prin intermediul unor staţii terestre pe teritoriul Statelor Unite.

Cam atât aduce în plus noul iTunes 7.1 predecesorilor săi, pe lângă rezolvarea unor buguri mai mult sau mai puţin importante. Nu e mult, dar desigur orice îmbunătăţire este binevenită. E îmbucurător că Apple pare să ţină cont de doleanţele utilizatorilor şi încearcă pe cât posibil să le îndeplinească. O politică excelentă din partea companiei americane.

Apple iTunes a ajuns la versiunea 7.1

Celebrul program al celor de la Apple, iTunes, a ajuns astăzi la versiunea 7.1. Folosit de milioane de oameni pe tot cuprinsul globului, acest software este o aplicaţie media complexă cu multiple utilizări, precum rularea fişierelor video si audio, crearea unor playlist-uri organizate după diverse criterii, realizarea sincronizării cu echipamente Apple, gen iPod, etc.

Totuşi, iTunes este alăturat deseori cuvântului Internet, pentru că până la urmă principala sa utilizare este în strânsă legătură cu acesta: achiziţionarea de materiale multimedia de pe magazinul online iTunes Store. Putem găsi aici cam tot ce dorim, de la melodii în formate MP3 până la ultimele desene animate sau episoade din serialele preferate. Iar pentru un preţ oarecum modic, le putem descărca pe iPod sau pe calculatorul personal.

Apple TV

Noua versiune 7.1 aduce câteva adăugiri bine venite predecesorilor săi. Le vom lua pe rând pe cele mai importante. În primul rând, noul iTunes permite vizualizarea materialelor downloadate pe Apple TV. Apple TV-ul este un dispozitiv revoluţionar lansat de cei de la Apple, care se vrea a fi, conform spuselor lui Steve Jobs, DVD playerul secolului 21. Mic şi compact, el permite sincronizarea cu un PC sau Mac cu ajutorul softului iTunes 7.1 şi apoi rulează materialele pe televizorul dumneavoastră prin intermediul unei conexiuni wireless. Totul este foarte simplu, realizându-se prin acţionarea câtorva butoane de pe telecomandă. Şi cum acest produs se apropie de data lansării sale oficiale cu paşi mari, era necesară apariţia softului corespunzător, rol îndeplinit de noul iTunes 7.1.

Cover Flow

Un alt aspect interesant al acestui soft este suportul Cover Flow full screen. Aşa cum puteţi observa şi din imagini, acesta permite alegerea albumului pe care îl dorim prin "răsfoirea" printre coperţile albumelor din playlist, fapt ce la versiunile anterioare nu se întâmpla. Desigur, e doar o chestiune de aspect, însă una cu siguranţă binevenită, deoarece mulţi utilizatori de iTunes s-au plâns în trecut de lipsa acesteia.

Opţiuni de sortare

Un neajuns al programului era şi algoritmul destul de ciudat de sortare a pieselor în playlist, pe care, oricum le-ai fi pus, nu ajungeai niciodată la rezultatul dorit. Noul sistem, ce permite aranjarea arborescentă, după solist, album şi melodie si introduce o serie de filtre noi (Same Album, Same Artist, Same Show, etc), este mult mai simplu şi mai practic. În plus, pentru a fi siguri ca playlistul dumneavoastră nu va suferi "accidente", se poate realiza foarte uşor un backup pe CD sau DVD. O soluţie destul de practică de altfel…

Urmărește Go4IT.ro pe Google News