Apple ResearchKit: cercetarea medicală se întâlneşte cu HealthKit

10.03.2015
Apple ResearchKit: cercetarea medicală se întâlneşte cu HealthKit

În cadrul evenimentului din 9 martie, Apple a anunţat nu doar produse hardware şi software noi, ci şi o nouă platformă online destinată cercetării medicale. Odată cu lansarea iOS 8, Apple a oferit aplicaţia Health şi mediul de dezvoltare HealthKit, iar compania intenţionează să extindă funcţiile de culegere şi procesare a datelor de interes medical cu ResearchKit, o platformă deschisă care va pune la dispoziţia instituţiilor de profil o serie de instrumente uşoare şi comode pentru cercetare, diagnoză şi supraveghere.

Noua platformă ResearchKit le va oferi utilizatorilor de terminale iPhone un instrument simplu cu care aceştia vor putea oferi datele culese de HealthKit către instituţiile medicale implicate în cercetarea medicală. În cadrul conferinţei, oficialii invitaţi de Apple au afirmat că această platformă le va permite să colaboreze cu un număr mult mai mare de subiecţi voluntari interesaţi, trecând astfel peste actualul şi deficitarul mod de lucru. ResearchKit este dezvoltat în colaborare cu câteva instituţii medicale importante din Statele Unite şi este open-source, ceea ce va permite extinderea uşoară a serviciilor oferite şi va permite integrarea şi în cadrul altor platforme software.

ResearchKit permite dezvoltarea unor aplicaţii care pot colecta date de interes pentru cercetători sau medici. Unele dintre acestea necesită senzori specializaţi care nu sunt încă prezenţi pe terminalele actuale, cum ar fi de pildă cel pentru glicemie sau presiune sanguină. Altele pot folosi senzorii banali precum GPS-ul sau accelerometrul pentru a detecta problemele locomotorii sau de memorie, iar altele necesită interacţiuni directe care detectează de pildă fluctuaţiile din voce, problemele locomotorii sau alte deficienţe care ar putea da indicii despre evoluţia anumitor simptome.

Printre afecţiunile a căror analiză şi cercetare ar putea fi ajutată de ResearchKit au fost menţionate astmul, Parkinson, diabetul, cancerul la sân sau problemele vasculare, însă lista acestora va putea fi extinsă în funcţie de nevoile instituţiilor de cercetare şi de apariţia unor noi tipuri de senzori, fie în cadrul telefoanelor, fie sub forma unor instrumente Smart separate. Bineînţeles, ResearchKit necesită acordul utilizatorului pentru colectarea datelor şi înregistrarea benevolă într-un program care să aibă ce face cu ele, Apple asigurându-şi totodată clienţii de confidenţialitatea sistemului.

ResearchKit este un pariu interesant pentru Apple şi pentru întreaga industrie medicală, însă rămâne de văzut cât succes va avea din moment ce HealthKit nu a atras prea multe companii interesate. Platforma va fi lansată luna viitoare. 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News