Apple, Samsung şi Microsoft, menţionate într-un raport vizând folosirea copiilor minori în câmpul muncii

19.01.2016
Apple, Samsung şi Microsoft, menţionate într-un raport vizând folosirea copiilor minori în câmpul muncii

Un raport publicat de Amnesty International leagă numele unor importante companii din industria IT şi auto de acuzaţii grave, vizând colaborarea cu furnizori de materii prime cunoscuţi pentru recrutarea copiilor minori şi folosirea acestora în activităţile de minerit.

Potrivit investigaţiilor desfăşurate pe teritoriul Republicii Democratice Congo, vizând încălcări ale codului muncii în activităţile de minerit, Volkswagen, Daimler AG, Samsung, Apple şi Microsoft au inclus în fluxul de aprovizionare materii prime extrase cu ajutorul copiilor minori, unii cu vârstă de numai 7 ani, angajaţi ilegal în minele de cobalt din regiune. Mai precis, este vorba despre Congo Dongfang Mining International (CDM), o subsidiară a unei companii chineze numită Huayou Cobalt, care livrează minereu de cobalt procesat către companii din China şi Coreea de Sud, unde este folosit la fabricarea de acumulatori Li-ion ce ajung în echiparea autoturismelor electrice, dispozitive smartphone şi alte produse electronice.

Până acum, reprezentanţii Amnesty International au contactat 16 companii multinaţionale – clienţi ai producătorilor de acumulatori Li-Ion realizaţi folosind materii prime extrase din minele congoleze, reprezentanţii acestora negând însă că ar fi avut la cunoştinţă despre existenţa unor legături cu furnizorii de materii prime citaţi în raport. Între timp, Apple şi Microsoft au anunţat că reevaluează lanţul de furnizori, însă reprezentanţii Amnesty acuză că niciuna dintre companii nu a oferit suficiente informaţii pentru a permite verificarea independentă a originii minereului de cobalt pe care îl folosesc.

Investigaţia are la bază interviurile obţinute de la 87 persoane care lucrează sau au lucrat în minele de cobalt congoleze, 17 dintre acestea fiind copii cu vârste între 9 şi 17 ani. Acuzaţiile sunt susţinute şi cu dovezi foto/video, ilustrând condiţii de muncă periculoase şi lipsa până şi celor mai elementare măsuri de protecţie, sau instructaj. Copii intervievaţi au declarat că munceau până la 12 ore, câştigând pentru o zi de muncă echivalentul a 1 – 2 dolari.

Activităţile desfăşurate în general la suprafaţă vizau adunarea şi spălarea de pietre conţinând minereul cobalt, provenind din centre de extracţie abandonate, respectiv lacurile şi râurile din vecinătate. În afară de abuzurile fizice la care sunt supuşi de către angajatori, copii exploataţi în acest mod riscă şi probleme de sănătate pe termen lung, rezultând din expunerea la substanţe toxice asociate activităţilor de minerit şi efortul fizic depus.

Republica Democratică Congo furnizează peste 50% din cantitatea de cobalt folosită în lume, minereul fiind extras de mai multe companii private, cel puţin o parte operând sub umbrela corupţiei generalizate de la nivelul guvernului.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult