Apple va permite scumpirea neanunțată a abonamentelor pentru aplicații din App Store

17.05.2022
Apple va permite scumpirea neanunțată a abonamentelor pentru aplicații din App Store

Apple a actualizat regulile impuse dezvoltatorilor care-și distribuie aplicațiile prin intermediul AppStore permițând auto-reînnoirea la un preț mai mare a abonamentelor deja selectate de utilizatori, fără ca modificarea să fie anunțată acestora. Sunt vizate atât abonamentele cu frecvență lunară, cât și cele anuale, cu respectarea anumitor limite privind majorările de tarife practicate.

Înainte de stabilirea noilor reguli, singura modalitate prin care utilizatorii se puteau abona la o aplicație din AppStore cu un anume tarif, ajungând să plătească o altă sumă la eventuala reînnoire, era dacă bifau în mod expres opțiunea pentru reînnoire automată. Chiar și atunci, procesul nu se putea finaliza decât în urma acceptării unui mesaj de notificare afișat în interfața aplicației respective, informând în mod fără echivoc despre ajustarea tarifului perceput.

Însă potrivit noilor reguli trasate de Apple, dezvoltatorii de aplicații pot crește cu până la 50% costul abonamentului lunar, fără ca schimbarea să fie anunțată în mod expres utilizatorilor. Din fericire, există și limite absolute specificate pentru majorările de tarife care pot fi operate neanunțat: 5 dolari în cazul abonamentelor lunare și 50% pentru cele anuale. Astfel, dacă ai optat pentru un serviciu de stocare cloud cu taxă anuală de 30 dolari, tariful s-ar putea modifica la 45 dolari fără să-ți fie cerut acordul expres, schimbarea fiind sesizată abia după ce plata pentru anul următor s-a procesat în mod automat.

O altă limitare, de bun simț, este aceea că modificările neanunțate de prețuri la abonamentele pentru aplicații pot fi operate doar o dată pe an, orice ajustări ulterioare trebuind comunicate și acceptate în mod expres de utilizatori, oricare ar fi diferența de preț.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult