Aquila, drona aeriană de mari dimensiuni care a fost dezvoltată de Facebook, va fi testată în vară

27.03.2015
Aquila, drona aeriană de mari dimensiuni care a fost dezvoltată de Facebook, va fi testată în vară

Facebook a încercat să cumpere producătorul de drone aeriene Titan Aerospace în primăvara anului trecut, însă compania a pierdut în faţa celor de la Google. Planurile de a dezvolta o reţea aeriană capabilă să ofere acces Internet în zonele izolate nu s-au împiedicat însă de acest eşec, Facebook anunţând că va testa în această vară propria dronă de mari dimensiuni Aquila şi un sistem de transmisie cu laser.

Conform unor declaraţii oficiale făcute de către vice-preşedintele Jay Parikh, Facebook va testa în această vară prima sa dronă de mari dimensiuni. Un prototip la scara 1:10 a fost testat deja cu succes, iar perioada care a rămas până în vară va fi folosită pentru finalizarea primului exemplar complet.

Drona aeriană Aquila va avea o anvergură a aripilor de aproximativ 30 de metri, comparabilă cu cea a unui avion de pasageri mediu precum Boeing 737, însă va fi fabricată din materiale foarte uşoare şi va avea o masa redusă comparabilă cu cea a unui autoturism mic. Sistemul de propulsie va fi unul cu elice, iar alimentarea va fi asigurată de panouri fotovoltaice.

Facebook afirmă că dronele de tip Aquila vor zbura la o altitudine de 20 – 30 de kilometri şi vor avea o autonomie de 3 luni, aceşti parametri de zbor fiind pretenţioşi, dar totodată necesari pentru acoperirea constantă a unor zone  importante. Pentru transmiterea datelor, dronele de tip Aquila vor folosi un sistem cu raze laser. Acestea vor asigura atât comunicarea cu solul cât şi interconectarea cu celelalte drone aflate în zbor.

Facebook afirmă că primul zbor va avea loc în vară, însă lansarea unei întregi flote va necesita mulţi ani de dezvoltare. Pe lângă dificultăţile tehnice, oficialul companiei a afirmat că este nevoie de o legislaţie adecvată şi de parteneriate cu operatorii de telefonie mobilă sau furnizorii de servicii Internet. Atunci când visul celor de la Facebook se va materializa cu adevărat, flota de drone Aquila va oferi acces Internet celor aproximativ 2 miliarde de locuitori ai planetei care nu beneficiază încă de aşa ceva. 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News