Armata chineză își propune să distrugă rețeaua Starlink a lui Elon Musk (în caz de război)

25.05.2022
Armata chineză își propune să distrugă rețeaua Starlink a lui Elon Musk (în caz de război)
Foto: Shutterstock

Potrivit unui document recent publicat, cercetătorii chinezi lucrează deja la dezvoltarea de noi arme pe care armata chineză le-ar putea folosi pentru a distruge rețeaua de internet Starlink a lui Elon Musk, în eventualitatea în care o astfel de măsură ar fi conferi un avantaj pentru un viitor război purtat de China.

Internetul liber și accesibil de oriunde în lume, cu ajutorul rețelei de sateliți pusă pe orbită de compania lui Elon Musk, influențează deja în mod decisiv conflicte armate (vezi războiul din Ucraina) și ar putea da mari bătăi de cap în eventuale războaie declanșate de China în viitorul mai mult sau mai puțin apropiat. Profitând de faptul că încă nu se află în stare de război, China face deja pregătiri pentru neutralizarea acestei amenințări care deja acționează ca o breșă împotriva cenzurii sistematice aplicată pe întreg teritoriul țării. Deși, ilegale, echipamentele Starlink pot fi teoretic aduse în China pe cale contrabandei, oferind celor interesați acces necontrolat și nedetectabil la internet (atât timp cât antena de recepție este bine ascunsă.

Potrivit documentației lăsată, poate intenționat, la vedere, China lucrează la dezvoltarea de capabilități anti-satelit, inclusiv noi sisteme de supraveghere cu capabilități neîntâlnite până acum, capabile să urmărească fiecare satelit din constelația Starlink.

Spre deosebire de alte servicii de internet prin satelit, Starlink este o rețea cu adevărat distribuită, bazată pe mii de sateliți miniaturali interconectați, care asigură un nivel de redundanță nemaiîntâlnit până acum. Pur și simplu, lansarea unei rachete pentru doborârea unui satelit Starlink nu ar avea niciun efect, iar de aici costurile urcă exponențial, fără a avea garanția unui rezultat concret. Astfel, alternativele se împart între detonarea uneia sau mai multe arme nucleare pe orbită (cu distrugerii colaterale și a sateliților pe care China i-ar dori păstrați) și dezvoltarea unei arme neconvenționale de înaltă precizie. Spre exemplu, ar putea fi vorba de o armă bazată pe tehnologie laser, care să „prăjească” sateliții Starlink, sau o tehnologie de bruiere care să „dezorienteze” sateliții Starlink, în cele din urmă scoțând din uz întreaga rețea.

Deocamdată, autorii documentului nu oferă indicii precise, fapt ce ar sugera că planurile Chinei se află mai degrabă la stadiul de intenție și amenințare la adresa SUA:

”Ar trebui adoptată o combinație de metode de ucidere soft și hard kill pentru a face ca unii sateliți Starlink să-și piardă funcțiile și să distrugă sistemul de operare al constelației”

Starlink este cel mai ambițios proiect de comunicații prin satelit de până acum, oferind acces la internet de bandă largă pentru utilizatorii comerciali și militari din întreaga lume.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult