Starlink, internetul prin satelit al lui Elon Musk, disponibil acum și în România

08.04.2022
Starlink, internetul prin satelit al lui Elon Musk, disponibil acum și în România

Serviciile de internet Starlink prin satelit de la SpaceX sunt disponibile acum și în România. Rețeaua a fost activată în Ucraina luna trecută, pentru a ajuta populația țării, dar și autoritățile să păstreze accesul la internet în cazul în care armata Rusiei reușește să distrugă infrastructura de comunicații a țării. Se pare însă că proximitatea României de Ucraina a dus la o lansare mai rapidă a serviciilor în această zonă.

Constelația de sateliți de internet de la SpaceX acoperă acum și România

Anul trecut, SpaceX confirma faptul că Starlink urmează să se lanseze „în curând” și în România, însă nu era tocmai clar când va veni acel moment. 2022 era termenul oferit la momentul respectiv, fiind posibilă plasarea unei pre-comenzi încă de atunci. Acum însă, avem atât confirmarea disponibilității serviciilor pe toată suprafața țării, cât și costurile în lei pentru acces la conexiuni de internet prin sateliții lui Elon Musk.

Starlink este practic un furnizor de servicii internet, care în loc să ofere conexiune prin metodele standard, precum fibra optică, cabluri de rețea sau antene 4G sau 5G, transmite datele direct din sateliți. SpaceX, compania spațială a lui Elon Musk, lucrează de câțiva ani la dezvoltarea unei „constelații” de sateliți plasați în orbita joasă a planetei, care pot asigura conexiuni la internet de mare viteză chiar și acolo unde serviciile tradiționale nu pot ajunge.

Astfel, poți avea o antenă Starlink pe care să o plasezi oriunde în România, inclusiv în vârf de munte. Important este ca antena să aibă o cale neîntreruptă către cer pentru a asigura o conexiune cât mai stabilă. Vitezele de internet promise de Starlink sunt la nivel „broadband”, cel puțin în abonamentul standard. Există și un abonament premium, mult mai scump, care promite viteze mult mai mari. Pentru România, Starlink promite viteze de până la 250 Mbps și latențe mici.

Cât costă accesul la internetul Starlink

Cei care doresc să se aboneze la Starlink în România, vor trebui să scoată din buzunar o sumă destul de mare. Prețul hardware-ului, care constă într-o antenă, cablurile aferente și cutia care transformă semnalul de satelit în Wi-Fi sau o conexiune prin cablu, este de 3.200 lei. Pe lângă acest preț, va trebui plătită o taxă de 410 lei pentru transport. Cel mai probabil, pachetul va fi livrat din SUA, iar acesta este unul voluminos. În cele din urmă, abonamentul lunar pentru o conexiune de internet Starlink este de 529 lei.

starlink romania pret

Poate părea scump un astfel de abonament, mai ales în România, unde serviciile de internet de viteză mare sunt mult mai ieftine decât în alte țări din lume. Cu aproximativ 50 lei avem conexiuni locale gigabit, iar multe dintre pachetele de telefonie mobilă de 5-10 sau 20 euro oferă internet nelimitat pe mobil. Totuși, pentru cei care au case în zone unde nu există alte opțiuni, unde operatorii telecom nu acoperă zona cu antene de viteză mare, sau unde nu poate fi trasă fibră optică, aceasta ar putea fi singura opțiune.

Desigur, prețurile sunt stabilite și în funcție de costurile unei astfel de rețele. Fiecare lansare de sateliți care completează constelația Starlink costă zeci de milioane de dolari, iar rețeaua Starlink este momentan într-un stadiu incipient. Odată cu creșterea acoperirii și numărului de abonați, dar și odată cu apariția de concurență în acest spațiu, serviciile de acest gen ar putea să se ieftinească. Momentan, Starlink este o soluție scumpă pentru cei care au cu adevărat nevoie de ea.

sursa: SpaceX

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult