Autoritățile Europene propun etichetarea obligatorie a conținutului generat de AI, ca măsură împotriva dezinformării

06.06.2023
Autoritățile Europene propun etichetarea obligatorie a conținutului generat de AI, ca măsură împotriva dezinformării
foto: publicdomainpictures.net

Conținutul generat de AI-uri precum ChatGPT ridică probleme în mediul academic, unde esee generate cu minimă intervenție umană ajung să fie premiate pe nedrept. Însă problemele sunt cu atât mai mari în spațiul online, inundat de conținut la calitate îndoielnică obținut cu ajutorul serviciilor generative AI. Iar fenomenul nu este limitat la site-urile web bazate pe conținut scris. Spre exemplu, YouTube este inundat de canale specializate în conținut viral, generat cu minim de efort prin mixarea de secvențe extrase din alte clipuri video, suprapuse cu vocea artificială a unui narator care încearcă să capteze atenția spectatorilor rostind tot felul de afirmații lipsite de sens.

Însă potrivit noului Cod de Practici vizând Dezinformarea Online, toate platformele care distribuie conținut generat de AI sunt obligate să îl eticheteze ca atare, informând publicul țintă că interacționează cu o producție generată artificial.

„Noile tehnologii AI pot fi o forță spre bine și oferă noi căi de eficiență sporită și exprimare creativă. Dar, ca întotdeauna, trebuie să menționăm partea întunecată a acestei probleme și, de asemenea, prezintă noi riscuri și potențialul de consecințe negative pentru societate”, a avertizat comisarul UE pentru valori și transparență, Vera Jourova.

„Chatboții avansati precum ChatGPT sunt capabili să creeze conținut și elemente vizuale complexe, aparent bine fundamentate, în câteva secunde. Generatoarele de imagini pot crea imagini cu aspect autentic ale evenimentelor care nu au avut loc niciodată. Software-ul generator de voce poate imita vocea unei persoane pe baza unui eșantion de câteva secunde. Noile tehnologii ridică noi provocări și pentru lupta împotriva dezinformarii. Așa că astăzi le-am cerut semnatarilor să creeze o pistă dedicată și separată în cadrul codului pentru a discuta despre asta.”

Versiunea actuală a Codului, pe care UE a consolidat-o în vara trecută, nu este aplicabilă și pentru etichetarea deepfake-urilor, Comisia Europeană luând in vizor noile servicii generative AI, precum Bing Chat de la Microsoft și Google Bard. Planul este de a obliga companiile din spatele acestor proiecte să ofere „garanțiile necesare pentru ca aceste servicii să nu poată fi utilizate de către actori rău intenționați pentru a genera dezinformare”.

Un alt pilon va fi reprezentat de detecția conținutului generat de AI, Comisarul Vera Jourova precizând că a discutat deja cu CEO-ul Google pe acest subiect, primind asigurări din partea companiei americane că va fi pusă în aplicare o „tehnologie pentru identificarea acestui tip de conținut și etichetarea clară pentru utilizatori”.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult