Autoritățile SUA amendează Seagate cu 300 milioane dolari pentru exporturi de HDD-uri către Huawei

22.04.2023
Autoritățile SUA amendează Seagate cu 300 milioane dolari pentru exporturi de HDD-uri către Huawei

Potrivit Departamentului American de Comerț, Seagate Technology a ignorat interdicțiile privind exporturile de produse și tehnologii americane, aplicabile începând cu anul 2020, livrând către Huawei bunuri în valoare de 1.1 miliarde dolari.

Cu o valoare considerabilă, dacă ne raportăm la valoarea netă a produselor vândute, amenda decisă de oficialii Guvernului American vine ca un avertisment pentru alte companii ce ar putea fi tentate să vândă tehnologii sofisticate către China, în anticiparea unor profituri generoase. În timp ce HDD-urile Seagate nu sunt tocmai un model de fiabilitate, autoritățile SUA avertizează că astfel de echipamente intenționate pentru uz domestic ar putea fi direcționate pentru a spori capabilitățile militare ale Chinei.

Amenda vine și cu obligația de a opri imediat livrările către Huawei, estimate la 7.4 milioane de HDD-uri doar în perioada de aplicabilitate a interdicțiilor decise sub conducerea fostei administrații Trump.

Seagate urmează să plătească amenda impusă în tranșe trimestriale a câte 15 milioane dolari.

Inclus pe așa numita Entity List de companii considerate amenințare la adresa securității SUA, Huawei nu poate accesa bunuri sau tehnologii occidentale (direct sau prin intermediari), furnizorii care sfidează interdicțiile anunțate de Washington riscând fie amenzi directe (dacă se află sub jurisdicție americană) sau blocarea indirectă a activităților prin oprirea accesului la parteneri și tehnologii esențiale.

Companiile specializate în tehnologia 5G, cum ar fi Huawei, ZTE și Hytera, au fost interzise de la a mai instala echipamente în rețele de comunicații din SUA, Australia, Japonia, India și Canada, alte țări anunțând că vor lua măsuri pentru eliminarea acestor echipamente din infrastructura critică de comunicații. Recent, gigantul Hikvision, specializat în tehnologii de supraveghere, a fost acuzat că și-a modificat echipamentele vândute guvernului SUA pentru a facilita spionajul chinez.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult