Autoritățile UE ar putea forța reintroducerea acumulatorilor detașabili, nu doar ușor de înlocuit

13.07.2023
Autoritățile UE ar putea forța reintroducerea acumulatorilor detașabili, nu doar ușor de înlocuit

Deși părea că autoritățile UE se vor mulțumi doar cu înlesnirea înlocuirii la cerere a acumulatorilor uzați, se pare că există susținere politică pentru reintroducerea acumulatorilor detașabili, chiar cu riscul de a scoate de pe piață dispozitivele care nu sunt proiectate cu această cerință în gând.

Uniunea Europeană pregătește deja o legislație care obligă producătorii smartphone să ușureze înlocuirea bateriilor uzate. Ideal, fără adezivi nejustificat de puternici sau șuruburi care să necesite instrumente specializate pentru dezasamblare. Însă de aici și până la reintroducerea acumulatorilor complet detașabili este cale lungă.

Chiar dacă legiuitorii europenii nu sunt la curent cu istoria recentă a gadgeturilor mobile, producătorii de tablete și telefoane inteligente nu au renunțat la acumulatorii detașabili doar pentru a forța consumatorii să plătească pentru înlocuirea acestora la centul de service. În fapt, cerința limita serios evoluția noilor generații de gadgeturi, obligând producătorii să aleagă între includerea unui acumulator de capacitate mai mare și sacrificarea integrității structurale a dispozitivului. Astfel, revenind în mod forțat la acumulatori detașabili, am putea vedea o diminuare destul de mare a capacității de înmagazinare a energiei pe dispozitivele destinate pieței europene. Mai rău, anumite modele de telefoane și tablete ar putea să nici nu mai fie lansate pentru piața europeană, dacă adaptarea designului la cerințele UE presupune costuri prea mari pentru producător.

Soluţii precum înlocuirea la cerere a acumulatorului, acceptată de Apple doar după ce nemulţumirile consumatorilor s-au concretizat în procese colective îndreptate împotriva companiei, ar putea funcționa și pentru consumatorii europeni, dacă tarifele percepute nu sunt exagerat de mari. În schimb, pentru reintroducerea acumulatorilor detașabili ar fi nevoie de revizii hardware complet noi, Uniunea Europeană acceptând formatele actuale doar până în anul 2027. Mai departe, inclusiv Apple și Samsung ar trebui să lanseze doar telefoane și tablete cu acumulator detașabil.

Din fericire, realitatea ar putea fi ceva mai nuanțată, legiuitorii UE neinsistând foarte mult pe conceptul de baterie detașabilă. În schimb, grosul prevederilor legislative ating subiecte precum înlocuirea acumulatorilor fără unelte specializate.

Judecând strict după cerințele UE, ar putea fi de ajuns ca producătorii smartphone să prevadă o crestătură pentru detașarea cu unghia a capacului fixat cu adeziv, respectiv, panglici pentru detașarea rapidă a acumulatorului fixat la interior. Probabil că operațiunea realizată fără unelte specializată nu va implica pierderea garanției comerciale și ar trebui să vină cu riscuri minime în ce privește defectarea neintenționată a telefonului sau tabletei.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult