O nouă reglementare UE obligă producătorii smartphone înlesnească schimbarea acumulatorului

16.06.2023

Fără a readuce în mod neapărat acumulatorii detașabili, Uniunea Europeană pregătește o legislație care obligă producătorii smartphone să ușureze înlocuirea bateriilor uzate. Ideal, fără adezivi nejustificat de puternici sau șuruburi care să necesite instrumente specializate pentru dezasamblare.

Soluţii precum înlocuirea la cerere a acumulatorului, acceptată de Apple doar după ce nemulţumirile cumpărătorilor au căpătat proporţiile unui imens scandal, poate că funcţionează în regiuni ca Statele Unite, unde procesele colective demarate post-factum sunt ceva la ordinea zilei. În Uniunea Europeană, legiuitorii mai puţin toleranţi cu nevoia pentru profit a companiilor private acţionează la sursa problemelor, adresând practici precum îngrădirea consumatorilor într-un ecosistem de produse controlat exclusiv de un anume producător, dar mai ales blocând schemele de tip „planned obsolescence”. Pe româneşte, învechire planificată este o reţetă care funcţionează prin introducerea încă de la faza de proiectare a unor caracteristici care predispun la defectarea prematură a produsului achiziţionat, nu cu mult timp după expirarea perioadei de garanţie.

Așa se face că am văzut demontată „bariera” conectorului de alimentare, producătorii smartphone fiind obligați de acum să adere la un format comun: USB-C. Următorul pas este stabilirea de reguli clare privind dreptul consumatorilor de a-și repara propriile dispozitive, fără a fi constrânși să apeleze la servicii cu preț supraevaluat oferite de producător. Totodată, producătorii de electronice vor fi obligați să asigure documentație tehnică și componentele de schimb necesare pentru efectuarea reparațiilor, pe întreaga durată de viață a produsului respectiv (ex. 5 ani de la momentul cumpărării la stadiul de nou).

Susținută cu 587 de voturi în favoarea schimbărilor propuse, noua legislație prevede ca toate gadgeturile comercializate pe teritoriul UE să aibă acumulatori ușor de înlocuit, inclusiv smartphone-urile.

Proiectul de lege va încuraja, de asemenea, creşterea gradului de reciclare a dispozitivelor scoase din uz, reutilizarea materiilor prime şi încurajarea unei strategii de producţie sustenabilă din punct de vedere al consumului de resurse.

Însă condiţia esenţială care ar trebui respectată este ca măsurile pentru facilitarea unei înlocuiri mai uşoare a acumulatorilor să nu interfereze cu progresul tehnologic, fiind binecunoscut faptul că telefoanele mobile de ultimă generaţie pun mai mult accent pe obţinerea unui design cât mai extravagant şi subţire, înghesuind acumulatorul pe unde se poate în carcasa îmbinată cu adezivi puternici.

În condiţiile unei reglementări prea stricte din partea autorităţilor UE, nu ar fi exclus ca anumite modele smartphone dezvoltate pentru pieţele internaţionale să nu mai ajungă în magazinele europene, pe motiv că designul folosit nu permite înlocuirea facilă a acumulatorilor uzaţi.

Se pare totuşi că UE nu solicită interzicerea bateriilor complet sigilate în carcasa telefonului, ci mai degrabă restricţionează practici precum lipirea bateriilor cu adezivi care fac procesul de înlocuire mai dificil. De fapt, Comisia Europeană a recomandat  mărcilor de telefoane să se îndepărteze de utilizarea adezivilor încă din anul 2017, solicitările fiind însă complet ignorate de aceștia.

Citește și: Știrile Go4it: Reapar telefoanele cu baterii detașabile. Abonament Orange de 9 lei. Copil de 2 ani strivit de un joc Arcade

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult