Autoritățile UE ar putea obliga Apple să simplifice transferurile de date iCloud

04.07.2023
Autoritățile UE ar putea obliga Apple să simplifice transferurile de date iCloud

Parte din pachetul de legi EU Data Act, o nouă propunere legislativă ar putea obliga marile companii de tehnologie, precum Apple și Google, să simplifice transferurile de date între platformele pe care le administrează.

Obiectivul propus cu noua legislație este stabilirea unei colaborări între furnizorii de servicii, oferind utilizatorilor mai multă flexibilitate în alegerea platformelor alternative de prelucrare a datelor: ”Acordul de astăzi cu privire la Data Act reprezintă o piatră de hotar în remodelarea spațiului digital… suntem pe calea unei economii de date înfloritoare a UE, care este inovatoare și deschisă – în condițiile noastre”, a declarat șeful industriei UE, Thierry Breton.

Deși se concentrează în primul rând pe facilitarea transferurilor de date fără întreruperi, legislația impune de asemenea și reguli mai stricte pentru furnizorii de servicii cloud, cu scopul de a proteja confidențialitatea și securitatea datelor utilizatorilor. În plus, legea oferă mai mult control clienților și companiilor cu privire la modul în care furnizorii de servicii cloud le folosesc datele.

O altă prevedere vizează promovarea unor standarde de interoperabilitate care facilitează reutilizarea fără probleme a datelor în diverse industrii, încurajând astfel o concurență sănătoasă.

Este important de menționat că EU Data Act încă se află la stadiul de negocieri, având mai multe etape de trecut pentru a deveni lege. Dacă se concretizează, noile reguli vor obliga Apple să furnizeze încă un instrument precum aplicația “Move to iOS”, dar pentru transferul de la iOS la Android, sau alte platforme rivale.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult