Autoritățile UE obligă Meta să limiteze colectarea de informații despre utilizatorii Facebook

04.07.2023
Autoritățile UE obligă Meta să limiteze colectarea de informații despre utilizatorii Facebook

Meta va trebui să obțină permisiunea utilizatorilor înainte de a putea afișa orice fel de reclame personalizate, autoritățile UE încercând astfel să stopeze colectarea nejustificată de informații despre utilizatori Facebook.

Potrivit explicației atașate deciziei Curții Europene de Justiție, reclamele personalizate ”nu pot justifica” procesarea unui volum atât de mare de informații fără permisiunea utilizatorilor.

Anunțul vine chiar în timp ce Meta se află în plin proces de contestare a unei amenzi de 390 milioane de milioane de euro, primită din partea autorităților UE pentru că a cerut utilizatorilor Facebook, Instagram și WhatsApp să accepte reclame personalizate doar pentru a putea folosi acele platforme. Regulile aplicabile pe teritoriul UE presupun consimțământ ”liber acordat” pentru aceste funcții și consideră că Meta a încălcat Regulamentul General de Protecție a Datelor (GDPR), condiționând utilizarea Facebook de acceptarea colectării de informații pentru afișarea de reclame personalizate. În noua hotărâre, Curtea de Justiție solicită ca operatorul serviciului să demonstreze că utilizatorii și-au acordat de bună voie permisiunea pentru colectarea de informații.

Hotărârea este oarecum vagă și nu este clar cum vor interpreta oficialii cerința în practică. Meta ar putea fi nevoit să ceară permisiunea de a oferi reclame personalizate pe Facebook și alte platforme. Acest lucru ar putea îmbunătăți confidențialitatea utilizatorilor, cu prețul diminuării veniturilor companiei.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News