Autoritățile UE presează companiile de tehnologie să combată mai agresiv clipurile Deepfake și dezinformările

15.06.2022
Autoritățile UE presează companiile de tehnologie să combată mai agresiv clipurile Deepfake și dezinformările

Companiile Big Tech, precum Alphabet și Meta, ar trebui să pună mai mult efort în combaterea clipurilor Deepfake și dezinformările propagate pe platformele administrate, solicită autoritățile UE, cu aluzie la pregătirea unui nou pachet de legi care să prevadă sancțiuni usturătoare.

Potrivit Reuters, Comisia Europeană va anunța în cursul zilei de joi noi reguli mai stricte pentru companiile de tehnologie, forțând un control mult mai strict asupra dezinformărilor propagate în mediul online. Potrivit noului Digital Services Act, companiile care administrează platforme online vor fi obligate să cedeze autorităților abilitate informații relevante pentru combaterea dezinformărilor și să intervină pentru îndepărtarea în timp util a conținutului abuziv.

Companiile care nu respectă aceste cerințe ar putea fi amendate cu până la 6% din cifra de afaceri la nivel global. Raportată la veniturile unor giganți precum Google, Twitter sau Apple, amenda ar putea atinge cu ușurință sume de ordinul zecilor de miliarde de dolari.

Potrivit proiectului de lege, semnatarii vor trebui să implementeze „politici clare privind comportamentele manipulative nepermise și practicile privind serviciile lor”. Noile reguli sunt de coreglementare, ceea ce înseamnă că responsabilitatea este împărțită între autoritățile din țările UE și companiile care își oferă serviciile pe teritoriul acestora.

În prezent, există un doar un set de reguli respectate în mod voluntar. Acest cod a fost adoptat inițial în 2018 și a fost semnat de Facebook, Google, Microsoft, Twitter, Mozilla și alții. După transpunerea în lege, companiile au la dispoziție șase luni pentru a-și implementa măsurile anti-dezinformare.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult