WhatsApp limitează numărul de redistribuiri pentru a combate propagarea de Fake News

04.04.2022
WhatsApp limitează numărul de redistribuiri pentru a combate propagarea de Fake News
foto: Profimedia

Acționând sub justificarea luptei împotriva dezinformării, WhatsApp a restricționat încă de acum trei ani folosirea opțiunii share pentru mesaje deja redistribuite de alții, în limita a trei grupuri de contacte simultan. Însă chiar și așa, actorii bine motivați au reușit să-și continue activitatea cu ajutorul „fermelor” de postaci, folosind același cont pentru propagarea dezinformărilor pe canale multiple de WhatsApp.

Acționând mai întâi în Brazilia, administratorii platformei au restricționat opțiunea pentru redistribuirea de mesaje doar către abonații aceluiași canal de WhatsApp. Acum se pare că limitarea se va aplica la nivel global, cu o excepție importantă. Astfel, dacă tu ești autorul postării inițiale, atunci o vei putea distribuie către orice număr de utilizatori

În forma actuală, WhatsApp doar marchează mesajele care au fost redistribuite de peste patru ori cu o etichetă specială, informând cititorii acestora că au de-a face cu conținut viral și potențial înșelător. Desigur, pentru publicul vizat în mod frecvent de aceste campanii tentativa de evidențiere a unei potențiale dezinformări nu înseamnă mare lucru, respectiva etichetă fiind pur și simplu ignorată sau, mai rău, ajunge să întărească convingerile în teorii conspiraționiste.

Chiar și distribuită pe un singur canal de WhatsApp, o postare rău intenționată tot se poate viraliza este preluată și redistribuită de alți utilizatori. În acest caz, dacă filtrele automate identifică anumite postări ca fiind din categoria fake news, mesajul nu va mai putea fi trimis decât prin forward manual pentru fiecare utilizator în parte. Astfel, WhatsApp limitează viteza cu care informațiile pot circula.

Argumentul celor de la WhatsApp este că prin încetinirea postărilor foarte distribuite, atât informațiile false, cât și cele reale au șansa de a circula cu aceeași viteză, descurajând în mod eficient folosirea platformei de mesagerie ca și instrument pentru dezinformare în masă.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult