Baidu ERNIE Bot, alternativa ChatGPT pentru China

18.03.2023
Baidu ERNIE Bot, alternativa ChatGPT pentru China

Creat de gigantul Baidu și dezvăluit prima dată în anul 2019, ERNIE Bot (Enhanced Representation through Knowledge Integration) reapare într-o versiune îmbunătățită, ce ar trebui să ofere o alternativă la serviciul ChatGPT.

Potrivit declarațiilor oferite de CEO-ul Robin Li, ERNIE Bot încorporează tehnologiile de inteligență artificială dezvoltate de Baidu în ultimi 10 ani, oferind-ui capabilități apropiate de nivelul ChatGPT-4, cea mai recentă versiune a AI-ului dezvoltat de OpenAI și Microsoft.

Potrivit descrierii oferite de Baidu, chatbot-ul funcționează pe baza unei baze de date cu 550 de miliarde de repere/cunoștințe, centrate în mare parte pe specificul pieței chineze. Astfel, ERNIE probabil că va răspunde foarte bine așteptărilor consumatorilor din China, însă va fi cel mai probabil încurcat de întrebările puse în alte limbi decât Mandarină, sau pe subiecte care depășesc aria sa geografică de interes. În schimb, ERNIE Bot are capacitatea de a răspunde unui utilizator cu răspunsuri audio în diferite dialecte chinezești și poate genera, de asemenea, imagini și videoclipuri din textul chinezesc.

În timpul demonstrației live, chatbot-ul a putut să rezume un roman științifico-fantastic chinezesc și să ofere sugestii despre cum ar putea fi continuată/extinsă povestea. De asemenea, a putut să numească actorii din adaptarea sa cinematografică, să le compare înălțimile și să concluzioneze cine era mai înalt între ei doi. Într-o altă demonstrație, ERNIE Bot a reușit să sugereze nume pentru o companie tehnologie care se adresează întreprinderilor mici și mijlocii, să scrie sloganuri pentru aceasta și chiar să genereze un buletin informativ cu un număr specificat de cuvinte.

CEO-ul Baidu a spus că 650 de companii s-au înscris deja pentru a încerca ERNIE Bot, dar a recunoscut că serviciul încă nu este pregătit pentru un debut public. Altfel spus, anunțul este mai degrabă un exercițiu de PR, gândit să distragă atenția companiilor locale de la ChatGPT, promițând acestora o soluție mai bine adaptată la specificul pieței chineze.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult