Bill Gates, din nou cel mai bogat om din lume cu o avere de 76 miliarde dolari

04.03.2014
Bill Gates, din nou cel mai bogat om din lume cu o avere de 76 miliarde dolari

Chiar dacă planurile de expansiune în sfera tabletelor şi smartphone nu au dat rezultatele dorite, iar achiziţia gigantului Nokia a atras cheltuieli suplimentare, Microsoft a raportat în ultimele luni profit peste aşteptări, contribuind la averea impresionantă deţinută de celebrul director Bill Gates. Astfel, după ce a deţinut titlul de cel mai bogat om din lume în 15 din ultimii 20 ani, Bill Gates îşi recapătă locul fruntaş în topul miliardarilor lumii.

Potrivit statisticilor Forbes, la nivel mondial există în prezent 1645 miliardari în dolari. Din aceştia, aproximativ 66% şi-au clădit propriile averi, 13% le-au moştenit, iar 21% au intrat în top după ce şi-au sporit averile deţinute anterior. Deloc surprinzător, o bună parte din miliardarii lumii s-au îmbogăţit din activităţile prestate în domeniul IT: CEO-ul Oracle Larry Ellison, fondatorii Google Larry Page şi Sergey Brin, fondatorul Amazon Jeff Bezos, fondatorii WhatsApp Jan Koum şi Brian Acton, Drew Houston – directorul companiei Dropbox .

Bill Gates, din nou cel mai bogat om din lume cu o avere de 76 miliarde dolari

După Bill Gates, în topul miliardarilor îmbogăţiţi din IT mai intră şi CEO-ul Facebook Mark Zuckerberg, a cărui avere a crescut anul trecut de la 15.2 la 28.5 miliarde dolari. Tot miliardari în dolari au devenit anul acesta COO-ul Facebook Sheryl Sandberg şi vicepreşedintele Jeff Rothschild.

Cât despre Bill Gates, se pare că nu acţiunile Microsoft reprezintă sursa principală a averii sale, ci participarea în alte holding-uri financiare şi investiţii private. Din averea estimată la 76 miliarde dolari, Gates a donat mai mult de 28 miliarde către Bill & Melinda Gates Foundation, organizaţie non-profit ce luptă pentru eradicarea poliomielitei, malaria şi alte boli periculoase care pun în pericol vieţile a milioane de oameni în fiecare an.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult