BitTorrent Bleep: un client de mesagerie care promite o protecţie completă

13.05.2015
BitTorrent Bleep: un client de mesagerie care promite o protecţie completă

Compania BitTorrent Inc foloseşte faimosul şi omniprezentul protocol de transfer peer-to-peer şi pentru alte tipuri de servicii, încercând astfel să fructifice avantajul tehnologic al acestuia şi să-şi extindă gama de servicii. După DNA, Live, Sync şi SoShare, compania a lansat acum şi Bleep, un client de mesagerie audio şi text care oferă un mediu sigur şi descentralizat de comunicaţie.

Platforma Bleep a fost anunţată în luna septembrie a anului trecut şi, după ce a petrecut aproape opt luni în stadiul de dezvoltare alpha, aceasta a devenit suficient de stabilă pentru a fi oferită în mod oficial tuturor utilizatorilor interesaţi. Aplicaţia este disponibilă în acest moment pe platformele mobile Android şi iOS precum şi pe platformele desktop Windows şi OS X, sistemul de operare Windows Phone nefiind încă luat în seamă, dar având totuşi o şansă dacă ţinem cont că şi alte produse precum Sync au poposit în magazinul de aplicaţii Microsoft.

Nu toate serviciile de mesagerie importante disponibile în acest moment oferă un nivel satisfăcător de securitate şi intimidate. Unele, cum ar fi de pildă Whatsapp sau iMessage, oferă o criptare integrală a canalului de comunicaţie dintre utilizatori, însă chiar şi acestea sunt dependente de serviciile centralizate Facebook, respectiv Apple.

Datorită acestei criptări integrale, interceptarea datelor este teoretic imposibilă, însă Bleep merge mai departe şi, aşa cum era de aşteptat pentru un produs BitTorrent, completează această securitate cu o arhitectură descentralizată independentă de vreun serviciu cloud. Acest mod de lucru permite nu doar protejarea completă a mesajelor, ci şi păstrarea unor date care pot dovedi că două sau mai multe persoane au purtat o convorbire.

La fel ca în cazul BitTorrent Sync, utilizatorii Bleep pot folosi adresa de email sau numărul de telefon pentru autentificare sau pot rămâne complet anonimi. În acest ultim caz, interconectarea cu prieteni se face cu ajutorul unor coduri QR sau mesaje SMS prin intermediul cărora se face schimbul cheilor de criptare locale.

Serviciul oferă mesagerie instantanee de tip text şi convorbiri audio, noua versiune publică oferind şi un mod numit Whisper care seamănă cu cel folosit de Snapchat. În acest caz, mesajele trimise vor fi şterse automat după 25 de secunde, iar compania promite că aplicaţiile vor împiedica tentativele de capturare a ecranului prin ascunderea fie a numelui partenerului de convorbiri, fie a mesajului acestuia.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News