Care este cel mai rapid browser de Internet?

27.11.2008
Care este cel mai rapid browser de Internet?

Când au lansat Chrome, cei de la Google s-au lăudat că browser-ul lor este cel mai rapid. Mozilla, pe de altă parte, susţine sus şi tare că de fapt Firefox 3.1 (aflat în stadiu beta acum) este cel mai rapid. Ca să nu luăm de bune afirmaţiile mai mult sau mai puţin subiective ale producătorilor, cel mai bine e să testăm noi înşine cele două browsere şi să vedem care e de fapt cel mai vitezoman.

Testul pe care l-am realizat în urmă cu 9 luni rămâne valabil. Au fost testate acolo Firefox 3, Firefox 2, Internet Explorer 7, Opera şi Safari. Motoarele de randare ale acestora nu s-au schimbat între timp aşa că viteza de încărcare a paginilor nu s-a modificat. Comparativ cu acestea am vrut să văd cum se poziţionează Firefox 3.1 şi Google Chrome. E clar că ambele sunt mai rapide decât cele testate anterior, întrebarea era doar care dintre cele două e mai rapid.

aboneaza-te la newsletter-ul si RSS-ul go4it.ro

Testul de faţă vizează, la fel ca anteriorul, viteza de randare a codurilor de JavScript, tehnologie folosită în mai toate site-urile moderne. Şi la fel ca atunci am apelat la SunSpider JavaScript Benchmark.

Firefox 3.1

Testul sintetic

Firefox 3.1 vine cu un nou motor de randare pentru JavaScript, numit TraceMonkey. În mod implicit TraceMonkey este dezactivat în versiunea beta 1 disponibila la ora asta. Aşa că am testat Firefox 3 atât cu setările implicite, cât şi cu TraceMonkey (există un truc prin care acesta poate fi activat). Pe de altă parte, la Google Chrome testul a fost mult mai simplu. Nu a trebui să modific nicio opţiune.

Rezultatele, conform SunSpider, sunt următoarele (mai puţin înseamnă mai rapid):

  • Firefox 3.1 (fără TraceMonkey) – 4917.0ms (+/-1.3%) – detalii
  • Firefox 3.1 (cu TraceMonkey) – 2912.6ms (+/-7.9%) – detalii
  • Google Chrome – 2767.6ms (+/-4.2%) – detalii

Aşadar rezultatul e evident. Google Chrome este mai rapid decât Firefox 3.1 şi în concluzie este şi cel mai rapid browser Web la ora actuală. Diferenţa este foarte mică, iar marja de eroare de la Firefox 3.1, interpretată în sens favorabil, ar putea duce la schimbarea liderului.

Google Chrome

În realitate

Accesând site-uri care au mult cod JavaScript (gen Gmail, Flickr etc.), nu îţi poţi da seama cu ochiul liber care este mai rapid. La Flickr de exemplu, în Firefox 3.1 am obţinut un timp de 1.1 secunde, iar în Chrome 1.6. Asta ar contrazice testul sintetic realizat cu SunSpider însă nu este foarte relevant.

Fanii Firefox nu vor renunţa la toate addon-urile lor în favoarea lui Chrome, pentru un minuscul spor de Viteză. Dacă vrei un browser foarte rapid poţi alege oricare dintre cele două. Ambele sunt mult mai rapide decât restul. Însă, de dragul statisticii, Google Chrome este cel mai rapid.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News