Ce efecte va avea taxa de 6 euro/an asupra domeniilor .ro

28.08.2017
Ce efecte va avea taxa de 6 euro/an asupra domeniilor .ro

Avantajul taxării domeniilor .ro este reprezentat de faptul că se vor debloca domeniile cumpărate, dar nefolosite şi se va pune la dispoziţia utilizatorilor dreptul de folosinţă a numelor respective, a declarat, pentru Mediafax, Raluca Ghilea, director executiv al agenţiei de marketing Perceptum.

„Ca efect de bază al introducerii acestei taxe, este de aşteptat ca RoTLD să primească informaţii actualizate despre domeniile active şi despre cele inactive. Avantajul este că, în acest fel, se vor putea debloca domeniile cumpărate .ro, dar nefolosite, pentru a se putea pune la dispoziţia utilizatorilor dreptul de folosinţă a numelor respective. În ultimii zece ani, având în vedere nivelul speculei cu numele de domenii .ro, persoanele fizice au migrat spre alte domenii web”, a spus Ghilea.

Directoarea agenţiei de marketing a precizat că introducerea taxei pentru domeniile .ro ar trebuie să fie completată de alte reglementări şi de rezolvarea unor probleme precum timpul necesar pentru rezervarea domeniului.

„Pentru a putea însă vorbi despre avantaje este necesar ca această taxare, destul de târzie, să vină la pachet cu alte măsuri de reglementare a situaţiei actuale, care face ca numai jumătate dintre numele de domenii .ro să fie active. Ne referim la inexistenţa unui sistem automat de înregistrare şi administrare ulterioară a numelor de domenii .ro, la întârzierea mare în rezervarea efectivă a unui domeniu sau la problemele de sincronizare a datelor. De asemenea, este obligatorie creşterea transparenţei în cheltuirea tuturor sumelor încasate, precum şi o comunicare activă cu piaţa din partea organismelor responsabile”, a explicat Raluca Ghilea.

În ceea ce priveşte companiile, taxa de şase euro aplicată domeniilor .ro nu le va influenţa, în contextul în care pe lângă o pagină web, compania mizează şi pe alte metode de promovare, precum Facebook, conturi de LinkedIn, Instagram sau Snapchat.

„Mai mult, cu opţiuni precum Facebook (care oferă atât hoting, cât şi promovare), lucrurile au devenit mult mai simple pentru cei care vor să comunice online. Cât priveşte firmele, mai puţin de jumătate dintre firmele româneşti au o pagina de Internet. În plus, aceasta este doar o componentă a pachetului de owned media pe care o companie trebuie să-l deţină în prezent, la acesta adăugându-se cel puţin o pagină de Facebook, un cont LinkedIn, Instagram sau Snapchat, în funcţie de obiectivele de comunicare ale fiecărui business în parte. Mai mult, acestea deţin resurse mai generoase pentru a-şi administra componenta de tehnologie digitală a afacerii, astfel că această taxa nu le va influenţa semnificativ”, a explicat reprezentanta companiei.

Începând cu 1 martie 2018, deţinătorii de domenii „.ro” vor putea să achite contravaloarea serviciului de mentenanţă pentru perioada dorită de minim un an şi maxim 10 ani. Tariful practicat de registrul de domenii „.ro” va fi de 6 euro pe an, fără TVA (tariful care va fi oferit registrarilor acreditaţi ROTLD). Valoarea tarifului a fost stabilită la nivelul pieţei europene din domeniu, ajustată la veniturile şi la puterea de cumpărare a românilor. Tariful practicat de către registrarul ICI Bucureşti (vânzare directă pe site-ul www.rotld.ro) va fi de 12 euro pe an, plus TVA, potrivit ROTLD.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult