Cenzura lui Putin, subminată: Site-urile pentru adulți și de pariuri, exploatate de ucraineni

08.08.2022
Cenzura lui Putin, subminată: Site-urile pentru adulți și de pariuri, exploatate de ucraineni
Foto: Profimedia Images

Din cauza regimului autoritar care există în Rusia, mulți cetățeni ai acestui stat nu știu foarte multe lucruri despre războiul declanșat de Putin în Ucraina. Oamenii primesc informații filtrate, în special de la televizor, iar presă independentă aproape că nu mai există.

Ucraina încearcă să ajungă la cetățenii de rând din Rusia și exploatează destinații populare de pe internet ale acestora, precum site-urile pentru adulți și de pariuri. Printre persoanele care încearcă să le spună adevărul rușilor se numără Anastasia Baidacenko, șefa Interactive Advertising Bureau (IAB) din Ucraina.

Organizația condusă de ea folosește reclamele pe site-urile amintite pentru a transmite informații. „Site-urile pentru adulți și de pariuri au o audiență rusă, iar platformele de publicitate ne pot vinde acest trafic”, a declarat ea pentru publicația Business Insider.

Orice efort este binevenit. La începutul invaziei, multe familii din Rusia nu credeau când rudele lor din Ucraina le spuneau că sunt atacate de ruși.

Citește și > Incident grav în Rusia: Un lansator de rachete balistice nucleare, implicat într-un accident

Baidacenko a explicat că preferă aceste site-uri și deoarece pe acestea utilizatorii nu folosesc de obicei servicii care blochează reclamele, precum AdBlock sau AdGuard. Totuși, șefa IAB are probleme cu finanțarea campaniilor.

Strategia lui Baidacenko este susținută de Jemimah Steinfeld, redactorul-șef al Index on Censorship. „Pentru a combate cenzura trebuie să folosești tot ce ai împotriva ei”, a spus ea.

Totuși, Steinfeld atrage atenția că mulți ruși pot considera clipurile video peste care dau pe site-urile pe care le vizitează drept simplă propagandă ucraineană: „Când ai primit doar o parte a poveștii, cealaltă parte ar putea fi respinsă drept propagandă.”

Rușii și ucrainenii au adoptat în număr mare serviciile VPN după izbucnirea războiului, în februarie 2022. (Sursa: Statista)

Totuși, mulți ruși simt că informațiile pe care le primesc nu sunt cele reale. Cheltuielile cu serviciile VPN, care le permite rușilor să scape de supraveghere și să acceseze informații publicate în alte state, au crescut semnificativ după izbucnirea războiului din Ucraina.

Citește și > Putin are o mare problemă: Motivul pentru care trupele lui sunt incapabile să intercepteze rachetele HIMARS

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult