Cercetătorii Kaspersky şi Symantec semnalează o nouă formă de malware ultra-sofisticat, folosit în activităţile de spionaj

09.08.2016
Cercetătorii Kaspersky şi Symantec semnalează o nouă formă de malware ultra-sofisticat, folosit în activităţile de spionaj

Referit cu denumirea „Remsec”, „Strider” şi „ProjectSuron”, noul malware pare să fie produsul unei agenţii guvernamentale de spionaj, servind la facilitarea unor atacuri informatice foarte sofisticate.

Potrivit experţilor Symantec, există indicii privind infiltrarea a cel puţin 36 computere şi 7 organizaţii din anul 2011 şi până în prezent. Printre ţintele vizate se regăsesc şi câteva persoane din Rusia, o linie aeriană chineză, o organizaţie din Suedia şi o ambasadă din Belgia. Kaspersky adaugă pe listă şi mai multe centre de cercetare, instalaţii militare, companii de telecomunicaţii şi instituţii financiare.

Aparent, ProjectSuron este activ cel puţin din anul 2011, însă datorită modului în care a fost conceput pentru a funcţiona nedetectat a putut fi reperat doar recent, după ce un reprezentantul unei organizaţii guvernamentale a contactat Kaspersky pentru investigarea unor activităţi suspecte în traficul de date al unei reţele protejate.

Potrivit experţilor implicaţi în studierea sa, malware-ul poate migra de-a lungul reţelelor şi infecta până şi sisteme izolate, fără conexiune directă cu exteriorul, extrăgând parole şi chei criptografice, adrese IP şi fişiere de configurare care pot ajuta compromiterea ulterioară a reţelei. Pentru propagare sunt folosite inclusiv dispozitivele USB conectate de angajaţi, transmiţând pe această cale informaţii sensibile.

Experţii ambelor companii de securitate consideră că dezvoltarea unui malware atât de sofisticat a implicat eforturile combinate ale unor echipe de specialişti, finanţate cu bugete de ordinul milioanelor de dolari. Vestea bună este că utilizatorii de rând nu sunt vizaţi, organizaţiile aflate în spatele acestor atacuri concentrând eforturile strict asupra actorilor statali şi instalaţii industriale cu importanţă strategică.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult