China ar putea obliga companiile de tehnologie să angajeze o armată de cenzori pentru aprobarea fiecărui comentariu online

21.06.2022
China ar putea obliga companiile de tehnologie să angajeze o armată de cenzori pentru aprobarea fiecărui comentariu online

Potrivit strategiei folosită de Partidul Comunist Chinez, nicio aroganță nu este prea mare când vine vorba de „stârpirea” oricărei forme de disidență în China și aducerea la ordine a populației de rând.

În ciuda tuturor eforturilor depuse pentru cenzurarea sistematică a opiniei publice, adevărul este că miliarde de comentarii nealiniate cu narativul de partid se propagă zilnic pe platformele de socializare din China. Mai ales în contextul tensiunii tot mai mare în rândul populației generale, cauzată de măsurile stricte până la absurd pentru controlarea pandemiei COVID, puterea de la Beijing resimte tot mai mult presiunea societății care reușește cumva să-și facă vocea auzită, fie și prin forța brută a miliarde de postări care reușesc să fie distribuite în social media, ajungând la suficiente persoane înainte de a fi inevitabil blocate.

Funcționând în mod simultan ca și conductă de refulare a frustrărilor populației, avalanșa zilnică de postări critice la adresa autorităților nu poate fi închisă pur și simplu, impunerea generalizată a cenzurii riscând să ducă furia cetățenilor la punctul de fierbere, chiar mai repede decât măsurile nepopulare luate deja. Astfel, soluția ar putea fi ocolirea în regim de urgență a limitărilor tehnologiilor actuale de supraveghere, forțând companiile care administrează platforme de social media pe teritoriul Chinei să angajeze pe cheltuiala proprie veritabile armate de moderatori, care să verifice și să aprobe manual fiecare postare distribuită de populația generală. Desigur, ca și până acum, algoritmii AI vor face cea mai mare parte din treabă. Noul țel este doar închiderea oricărei portițe prin care opinii critice la adresa Partidului ar putea scăpa nedetectate și pedepsite.

Noile modificări afectează dispozițiile privind gestionarea serviciilor de postare a comentariilor pe Internet, un regulament care a intrat pentru prima dată în vigoare în 2017.

„Modificările propuse actualizează în primul rând versiunea actuală a regulilor de comentarii pentru a le aduce în conformitate cu limbajul și politicile autorităților, cum ar fi noile legi privind protecția informațiilor personale, securitatea datelor și reglementările generale privind conținutul”, spune Jeremy Daum, student senior la Paul Tsai China Center de la Yale Law School.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult