China deţine cel mai puternic supercomputer din lume, detronând Statele Unite pentru al treilea an consecutiv

China deţine cel mai puternic supercomputer din lume, detronând Statele Unite pentru al treilea an consecutiv

Tianhe-2, deţinut de guvernul chinez şi folosit e de Universitatea Naţională de Tehnologie în domeniul apărării păstrează titlul de cel mai rapid supercomputer din lume pentru al treilea an consecutiv. Ambiţiile Chinei în acest domeniu sunt oglindite şi prin sporirea cu 20% a numărului de sisteme care apar în top-ul celor mai puternice 500 supercomputere din lume. În acest timp, prezenţa Statelor Unite în top s-a diminuat cu 15%.

China deţine cel mai mare supercomputer din lume, Tianhe-2 cu putere de 33.6 petaflopi/sec

Cu viteză estimată la 33.86 petaflop/s (33.86 miliarde de miliarde operaţii de calul cu virgulă mobilă pe secundă), Tianhe-2 vine la doar 5 ani după primul sistem de calcul ce a depăşit pragul de 1 petaflop/s, celebrul Roadrunner creat de IBM.

Operat din oraşul Guangzhou cu ajutorul unei echipe de 1300 ingineri, Tianhe-2 este alcătuit din 16000 noduri de procesare interconectate, fiecare conţinând câte două procesoare Intel Xeon din gama Ivy Bridge, două coprocesoare Xeon Phi şi 88GB memorie RAM. În total, Tianhe-2 dispune de 3.120.000 nuclee de procesare şi 1375 Terabytes memorie RAM. Comparabil unui mic oraş, consumul de energie poate atinge 17.6MW/hr la încărcare maximă, respectiv 24MW/hr după includerea sistemelor de climatizare folosite pentru ţinerea sub control a temperaturilor.

Intel Xeon Phi - coprocesor matematic destinat accelerării operaţiilor de calcul în virgulă mobilă

 

Chiar dacă a pierdut locul întâi, America încă domină autoritar top-ul celor mai performante computere din lume ocupând 233 dintre primele 500 poziţii. Pe locul 2, China deţine doar 76 dintre ocupanţii poziţiilor rămase, urmată de Marea Britanie (30), Franţa (27) şi Germania (23).

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult