China forțează adoptarea Yuan-ului digital plătind în criptomonede angajații din administrația publică

29.04.2023
China forțează adoptarea Yuan-ului digital plătind în criptomonede angajații din administrația publică

După ce mai întâi a interzis Bitcoin și alte criptomonede, Partidul Comunist Chinez (CCP) impune acum propria criptomonedă e-CNY, sau Yuan-ul digital.

Spre deosebire de bancnote și tranzacțiile operate în sistemul bancar tradițional, plățile în e-CNY funcționează de pe o platformă aflată direct sub controlul regimului de la Beijing. Iar în loc de credibilitatea unei criptomonede administrată de comunitate, prin validarea tranzacțiilor blockchain, avem autoritatea CCP în rolul de garant al monedei digitale. Între timp, rețeaua „ferită” de regulile sistemului bancar tradițional poate genera oricâtă lichiditate este nevoie pentru efectuarea plăților către angajații instituțiilor esențiale (ex. școli, spitale, institute de cercetare și organizații media), totodată stabilind valoarea monedei. Practic, sistemul de plăți e-CNY echivalează cu o deconectare de la sistemul bancar tradițional, permițând CCP să „rezolve” din câteva apăsări de taste orice deficit de finanțare ce ar putea bloca funcționarea instituțiilor esențiale, cum ar fi, în eventualitatea unei crize induse de sancțiuni internaționale aplicate după modelul Rusiei.

La fel ca alte criptomonede, Yuan-ul digital încorporează unele elemente ale tehnologiei blockchain, fiecare tranzacție fiind jurnalizată și ușor de urmat pentru stabilirea părților implicate. În schimb, platforma controlată central nu poate fi supusă la fel de ușor unui audit independent, care să probeze că tranzacțiile sunt complet legitime.

Changshu, un oraș cu 1,7 milioane de locuitori, experimentează deja yuanul digital, o formă de bani care există doar online și este administrată și susținută de banca centrală a Chinei. Angajații din sistemul public care-și primesc astfel salariul sunt nevoiți să instaleze pe telefon o aplicație de plată dedicată, servind ca în locuitor pentru cardul bancar.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult