Coinbase acuză Apple că a încercat să taxeze cu 30% transferurile de NFT-uri realizate cu aplicația Wallet

02.12.2022
Coinbase acuză Apple că a încercat să taxeze cu 30% transferurile de NFT-uri realizate cu aplicația Wallet

La fel ca alte mari exchange-uri de criptomonede, Coinbase oferă utilizatorilor propria aplicație de tip portofel electronic, prin care aceștia își pot administra fondurile deținute și realiza tranzacții blockchain.

Problemele au apărut după ce compania a adăugat în aplicația sa Coinbase Wallet o funcție numită NFT transfer to go, Apple blocând publicarea celei mai noi versiuni a aplicației în catalogul AppStore. Solicitați pentru clarificări, reprezentanții Apple au răspuns etichetând noua funcție drept un sistem de plăți in-app, cerând acordarea unui comision de 30% pe transferurile de NFT-uri realizate în acest mod.

Respingând solicitarea Apple, Coinbase susține că o astfel de taxă este nejustificată și oricum, imposibil de aplicat, sistemul de plăți Apple nefiind compatibil cu tranzacțiile în criptomonede.

În timp ce unele exchange-uri NFT acceptă și folosirea mijloacelor de plată bancare, cum ar fi dolarul american, taxele despre care vorbește Coinbase sunt o chestiune complet diferită. Pe blockchain-uri precum Ethereum, pe care multe proiecte NFT le folosesc, orice tranzacție este într-adevăr taxată, câștigurile venind să recompenseze „minerii” care oferă resurse de procesare pentru validarea tranzacției respective. Taxele sunt colectate în criptomonede, cum ar fi ETH, iar aceeași regulă se aplică chiar dacă trimiți cuiva un NFT gratuit. Important de știut, nicio parte din taxa asociată folosirii rețelei blockchain nu ajunge la Coinbase, sau destinatarului care primește respectivul token NFT. Altfel spus, este dificil pentru Apple să justifice etichetarea funcției NFT transfer to go drept un sistem de plăți in-app.

De altfel, Apple a actualizat recent regulile App Store, introducând un paragraf care reglementează în mod expres tranzacțiile NFT:

Aplicațiile pot folosi achiziții in-app pentru a vinde servicii legate de token-uri nefungibile (NFT), cum ar fi crearea, listarea și transferul. Aplicațiile pot permite utilizatorilor să-și vadă propriile NFT-uri, cu condiția ca deținerea acestora să nu deblocheze funcții sau funcționalități în cadrul aplicației. Aplicațiile pot permite utilizatorilor să răsfoiască colecțiile NFT deținute de alții, cu condiția ca aplicațiile să nu includă butoane, linkuri externe sau acțiuni care direcționează clienții către mecanisme de cumpărare, altele decât achiziția în aplicație.

Astfel, este dificil pentru Apple să justifice etichetarea funcției NFT transfer to go drept un sistem de plăți in-app, atât timp cât niciuna dintre regulile deja trasate nu este încălcată.

Oficialii Coinbase se arată încrezători că blocarea aplicației Coinbase Wallet este doar rezultatul unei evaluări greșite din partea Apple. Cu toate acestea, discuțiile sunt oarecum tensionate după ce un „verdict” similar a fost dat și aplicației Twitter, CEO-ul Elon Musk acuzând Apple de transformarea AppStore într-un monopol.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult