Comisia Europeană propune noi reguli pentru fabricanții de drone, roboți și sisteme AI

30.09.2022
Comisia Europeană propune noi reguli pentru fabricanții de drone, roboți și sisteme AI
foto: publicdomainpictures.net

Curând, cetățenii și companiile europene vor putea trage mai ușor la răspundere fabricanții de drone, roboți și sisteme bazate pe inteligență artificială, dând-ui în judecată pentru abuzurile comise.

Proiectul numit AI Liability Directive vine să adreseze folosirea tot mai răspândită a tehnologiilor de inteligență artificială cu produse și servicii adresate consumatorilor europeni, înlocuind actualul cadrul legislativ aplicat de cele 27 de state ale Uniunii Europene.

Sub noul pachet de legi, aflat deocamdată la stadiul de negocieri, victimele vor putea solicita despăgubiri pentru prejudiciul adus vieții, proprietății, sănătății și vieții private, dacă acestea s-au produs din vina sau omisiunea unui furnizor, dezvoltator sau utilizator de tehnologie AI sau pentru discriminare într-un proces de recrutare care utilizează AI.

„Vrem același nivel de protecție pentru victimele daunelor cauzate de folosirea AI ca și pentru victimele tehnologiilor vechi”, a declarat comisarul pentru justiție, Didier Reynders, într-o conferință de presă.

Noile legi vor ușura modul în care victimele trebuie să-și probeze acuzațiile, înlocuind dovezile directe  cu ”prezumpția de cauzalitate”, sub care victimele trebuie doar să demonstreze că nerespectarea anumitor cerințe de către un producător sau utilizator a cauzat prejudiciul și apoi să lege acest lucru de tehnologia AI în cadrul acțiunii judecătorești.

Totodată, noi reguli privind ”dreptul de acces la probe” vor permite victimelor să solicite instanțelor de judecată obligarea companiilor și furnizorilor să furnizeze informații despre sistemele AI cu risc ridicat, astfel încât să poată identifica persoana răspunzătoare și problema care a cauzat prejudiciul. În plus, fabricanții/dezvoltatorii vor fi direct răspunzători în fața legii pentru produsele nesigure lansate pe piața europeană, fie că acestea sunt de natură fizică sau software și alte servicii. Utilizatorii acestor produse vor putea da în judecată companiile și obține despăgubiri atunci când actualizările de software fac produsele pentru case inteligente nesigure, sau când producătorii nu reușesc să remedieze lacunele de securitate cibernetică. Cei cu produse nesigure din afara UE vor putea da în judecată reprezentantul UE al producătorului pentru despăgubiri.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult