Comisia Europeană solicită blocarea site-urilor de piraterie la nivel global

28.05.2023
Comisia Europeană solicită blocarea site-urilor de piraterie la nivel global

Cu ocazia publicării listei bianuale a țărilor cu politici problematice privind drepturile de autor, Comisia Europeană îndeamnă guvernele lumii să blocheze site-urile de piraterie la nivel global, în ideea că fenomenul pirateriei online se va reduce de la sine dacă doritorii sunt lăsați fără surse la îndemână din care să obțină astfel de conținut.

În ultimii ani, blocarea site-urilor web a devenit unul dintre cele mai folosite mecanisme de aplicare a legilor anti-piraterie. Însă măsura se limitează la nivel de ISP, furnizorul local de internet fiind cel obligat să blocheze la nivel de adresă URL site-urile de piraterie pentru care au fost luate măsuri legale. În unele regiuni, blocarea site-urilor de piraterie a fost deja dusă la nivelul politicii de țară. Totuși, în ambele situații, interdicțiile pot fi depășite cu ușurință prin folosirea unui serviciu VPN, sau accesarea unei versiuni „în oglindă” a site-ului respectiv, găzduită sub un alt URL și adresă IP decât versiunea blocată.

Cercetările privind eficacitatea intervențiilor de blocare a site-ului sunt limitate, dar indicația generală este că, deși măsurile sunt departe de a fi perfecte, ele sunt totuși eficiente. Cel puțin, sunt deosebit de eficiente în oprirea piraților ocazionali atunci când mai multe site-uri sunt blocate simultan.

În urmă cu câteva zile, organismul de conducere al UE a lansat raportul său bienal privind protecția și aplicarea drepturilor de proprietate intelectuală în țările terțe, în care blocarea site-urilor este menționată în mod repetat. „Piratarea drepturilor de autor […] rămâne o problemă majoră pentru sectoarele creative europene. Problema rămâne răspândită și răspândită în țări precum China, Indonezia, Mexic, Arabia Saudită, Thailanda, Vietnam, precum și Brazilia, în ciuda evoluțiilor pozitive prezentate în acest raport”, se arată în raport.

Raportul enumeră treisprezece țări în total, China fiind evidențiată drept preocuparea cu cea mai mare prioritate:

  • Prioritatea 1: China
  • Prioritatea 2: India, Indonezia, Rusia, Turcia, Ucraina
  • Prioritatea 3: Argentina, Brazilia, Ecuador, Malaezia, Nigeria, Arabia Saudită, Thailanda

Totuși, din lista de mai sus există și țări care au făcut progrese semnificative în ce privește combaterea pirateriei online. Guvernul indonezian, de exemplu, a ordonat furnizorilor locali de internet să blocheze peste 3500 nume de domenii problematice. Comisia Europeană vede acest trend ca pe o evoluție pozitivă, dar consideră că ar legislația ar trebui înăsprită pentru a permite blocarea mai eficientă a site-urilor care ocolesc aceste măsuri „sărind” la un nume de domeniu ușor diferit.

India este una dintre țările cu un istoric lung și extins de blocare a site-urilor pirat. Instanțele locale au blocat zeci de mii de site-uri, au abordat problema schimbării domeniului web și chiar au emis ordine de blocare preventivă .

Interesant este că raportul UE nu menționează Statele Unite, țară unde deciziile de blocare a site-urilor pirat la nivel de adresă URL nu este posibilă, iar volumele pirateriei online sunt printre cele mai mari din lume.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult