O țară din Europa permite pirateria în mod legal… dar nu gratuit

10.01.2023
O țară din Europa permite pirateria în mod legal... dar nu gratuit
foto: Profimedia

Belarus este singura țară din Europa care legalizează pirateria. Dictatorul Alexander Lukashenko a semnat o nouă lege prin care permite copierea, distribuția și reproducerea filmelor, melodiilor, serialelor TV și software-ului care provin din țări „neprietenoase”. Aceste țări sunt identificate drept cele care au impus sancțiuni asupra Belarus în ultimele luni, ca răspuns la susținerea Rusiei în războiul din Ucraina.

Belarus permite distribuția de conținut „piratat”, fără licență, dar contra cost

Practic, toate țările din Uniunea Europeană, Marea Britanie și SUA sunt pe această listă. Astfel, conducerea din Belarus oferă cetățenilor posibilitatea de a accesa gratuit și fără repercusiuni legale orice tip de conținut multimedia dezvoltat în aceste țări. Mai mult decât atât, inclusiv cinematografele și televiziunile vor fi acoperite de această lege, deci vor putea difuza legal seriale și filme asupra cărora nu dețin drepturi.

Totuși, în ciuda faptului că accesul la opere fără licență va fi permis, acesta nu va fi gratuit. Legea spune că cei care folosesc conținut piratat vor trebui să plătească pentru acestea în conturile Autorității Naționale a Brevetelor. Banii vor fi păstrați timp de trei luni de la data plății. Deținătorii drepturilor vor putea cere încasarea acestor bani.

În cazul în care aceștia nu sunt ceruți de către cei care dețin drepturile asupra conținutului „piratat”, banii vor intra la bugetul de stat al Belarusului. De asemenea, companiile care își vor cere banii din drepturile asupra operelor lor, vor trebui să acopere cheltuielile de contabilitate și gestiune, dar aceste costuri nu vor putea depăși 20% din suma colectată.

Nu este clar însă cum vor contoriza autoritățile din Belarus ce se piratează și cum. Cel mai probabil, această parte a legii va fi aplicată doar companiilor private care vor folosi conținutul fără licență pentru profit. Mai mult, nu este clar cât valorează drepturile de difuzare. Prețurile vor fi stabilite de către autoritățile din Belarus după criterii necunoscute.

sursa: Torren Freak

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult