Cu poți șterge ultimele 15 minute din istoricul Google Search, apelând la o comandă rapidă

30.04.2022
Cu poți șterge ultimele 15 minute din istoricul Google Search, apelând la o comandă rapidă

Încercând să distragă atenția de la „opțiunea nucleară”, de folosit pentru ștergerea completă a istoricului cu toate căutările făcute de-a lungul timpului, Google anunță disponibilitatea unei comenzi rapide pentru „ștergerea urmelor” lăsate în istoricul Google Search.

Pornind de la idea că folosirea „conștiincioasă” a motorului Google Search se limitează de regulă doar la sesiunea curentă, Google oferă acum utilizatorilor o modalitate pentru curățarea rapidă a ultimelor 15 minute din istoricul de căutări, lăsând practic neatinse înregistrările salvate cu ocazia folosirii de zi cu zi a motorului de căutare.

Noua funcționalitate a apărut mai întâi în versiunea pentru iOS a aplicației Google, după ce a fost dezvăluită la conferința Google I/O de anul trecut. Opțiunea a apărut între timp și pe Android, putând fi găsită în meniul principal al aplicației, sub denumirea ”Delete last 15 minutes”.

Desigur, există în continuare opțiunea Search History – Delete, permițând curățarea după bunul plac a istoricului de căutări, începând cu ziua curentă și până la întreaga perioadă documentată. Însă Google ar dori, dacă se poate, să eviți această setare, pentru că lovește direct în modelul de business al companiei și veniturile realizate.

În schimb, opțiunea pusă relativ la îndemână în meniul aplicației Google, chiar pe drumul către setările mult mai eficiente pentru scopul propus, ar putea fi suficientă pentru eliminarea îndoielilor legate de folosirea recentă a serviciilor Google.

Totuși, pentru cei care folosesc Google Chrome, curățarea istoricului de navigare rămâne la fel de importantă, acesta dublând istoricul Google Search.

Pentru cei care nu știu, Google oferă și trei opțiuni distincte pentru ștergerea automată a istoricului căutărilor, la termen de 3, 18 sau 36 de luni. Impusă la presiunile exercitate de autoritățile europene, aceasta este o setare care trebuie ajustată o singură dată pentru a asigura curățarea permanentă a istoricului Google, la atingerea intervalului de timp selectat.

În altă ordine de idei, puteți evita ambele „probleme” folosind de la bun început Google Chrome în modul Incognito, inclusiv pentru accesarea motorului Google Search. Doar că în această variantă sesiunea de căutare nu poate fi personalizată, iar eventualele pagini accesate vor trebui autentificate de la zero, dacă necesită folosirea unui cont de utilizator.

Tags:
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult