Google Search primește noi îmbunătățiri, menite să combată dezinformările

01.04.2022
Google Search primește noi îmbunătățiri, menite să combată dezinformările

Una dintre cele mai neinspirate decizii pe care o poți lua atunci când speri să găsești informații de încredere despre un subiect intens contestat (ex. războiul din Ucraina) este să cauți pur și simplu pe Google Search, folosind cuvinte cheie pe care le folosește toată lumea.

Spre deosebire de accesarea directă a unor site-uri de știri respectabile, pe care le cunoști dinainte, apelarea la serviciile Google Search este o cale sigură de a fi direcționat către site-uri care doar exploatează subiectul respectiv pentru afișări, prezentând in mod senzaționalist informații care ar putea fi inexacte sau deja învechire. Însă cel mai mare pericol în reprezintă site-urile apărute mai mult sau mai puțin peste noapte, livrând în mod convingător tot felul de dezinformări și manipulări. Potrivit Google, propagarea și vizibilitatea dezinformărilor în listele Google Search ar trebui să fie mult diminuată, de acum înainte.

Strategia aleasă de Google nu este tocmai nouă, constând în afișarea la partea de sus și marcarea link-urilor către site-urile de încredere folosind o nouă etichetă “highly cited” (foarte citată), în ideea că vizitatorii vor ține cont de acest reper, urmând sursele de informare recomandate. În practică, administratorii Facebook probabil că ar avea câte ceva de povestit despre tendința unei categorii deloc neglijabile de utilizatori, deja prinși în „universul” teoriilor conspiraționiste, de a respinge și ocoli în mod activ sursele de informare care le sunt propuse „de alții”.

Mai ales în contextul pandemiei COVID-19 și cu atât mai mult pe subiectul războiului Ruso-Ucrainean, campaniile de dezinformare derulate în mediul online au luat proporții înfricoșătoare, știrile false despre aceste subiecte răspândindu-se cu repeziciune pe rețelele sociale.

Suplimentar motorul de căutare va putea afișa și notificări vizibile pentru rezultatele căutărilor despre știri de ultimă oră, informând utilizatorii că evenimentele respective sunt în plină desfășurare și că ar putea fi nevoie de mai mult timp pentru ca sursele de încredere să publice informații complete. Nu de puține ori se întâmplă ca primele informații apărute să fie pure dezinformări circulate prin rețele de propagandă susținute de actori statali, în ideea de a deturna narativul evenimentelor în fața opiniei publice.

Notificările vor include și sfaturi despre cum să evaluezi informațiile online și cum să verifici dacă o sursă este de încredere sau nu. Totodată, rezultatele afișate vor fi datate și contestate prin afișarea de informații din surse alternative, deja cunoscute ca fiind de încredere.

Inițial, etichetele highly cited vor fi aplicate doar pentru căutările și conținutul în limba engleză, alte regiuni și limbi de circulație urmând să fie adăugate săptămânile următoare.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult