Cu sau fără Android, Google este liderul categoric al serviciilor Web mobile

24.01.2013
Cu sau fără Android, Google este liderul categoric al serviciilor Web mobile

Vânzările terminalelor Android au depăşit platforma rivală iOS şi au aşezat platforma Google pe primul loc în topul platformelor software mobile încă din vara lui 2010. La sfârşitul anului trecut, terminalele Android au depăşit jumătate din totalul vânzărilor în principalele ţări din Europa de Vest, în timp ce, la nivel global, IDC afirmă că ar fi depăşit trei sferturi din piaţă.

Atunci când vine vorba de consumul de Internet pe terminale mobile, imaginea arată în schimb diferit. Conform datelor centralizate de Akamai, utilizatorii iOS, deşi sunt în inferioritate, consumă mult mai multe date decât utilizatorii Android. Atunci când este vorba de traficul efectuat prin intermediul conexiunilor mobile de date, platforma Android are un uşor avantaj, care însă tot nu reflectă diferenţa dintre cele două platforme, iOS dominând categoric topul general datorită traficului masiv realizat prin intermediul conexiunilor Wi-Fi.

Acest  aspect nu este deloc o noutate, motivele reale nefiind prea clare. O posibilă explicaţie ar fi diferenţa dintre puterile de cumpărare, utilizatorii terminalelor mai scumpe fiind şi cei care au mai multe şanse de a deţine şi un abonament de date, ceea ce ar fi în avantajul Apple. Consumul foarte mare de date prin intermediul Wi-Fi ar putea fi explicat de succesul tabletelor Apple, surse mai mari de trafic decât terminalele mobile într-un domeniu în care Google are încă de recuperat.

Însă ce anume vizitează utilizatorii terminalelor mobile sau tabletelor? Conform Comscore, care a centralizat numărul de utilizatori unici Android sau iOS care au utilizat servicii online, Google este liderul incontestabil al serviciilor Web pentru mobile. Datele centralizate la finele lui decembrie arată că, dincolo de primul loc ocupat de omniprezentul Facebook, Google a ocupat următoarele cinci locuri cu serviciile Maps, Play, Search, Gmail şi YouTube. Chiar dacă mai are de recuperat pe piaţa sistemelor de operare mobile pentru tablete, Google este principalul furnizor de servicii Web multiplatformă.

Dominând piaţa terminalelor mobile, a serviciilor Web şi recuperând pe piaţa tabletelor, poziţia Google  este una care ar trebui să-i pună pe gânduri rivalii. Dominând direct piaţa utilizatorilor Android şi indirect şi pe cea iOS, pe care rulează cam toate serviciile sale Web, Google este un rege în faţa căruia Microsoft are şanse reduse de a se impune cu propriile servicii Live iar Apple, care este un producător bun de aplicaţii dar unul slab de servicii online, este dependentă fără să vrea, recentul fiasco numit Apple Maps nefiind  decât un avertisment.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News