Cum ajută Starlink elita armatei din Ucraina în lupta împotriva invadatorilor ruși

21.03.2022
Cum ajută Starlink elita armatei din Ucraina în lupta împotriva invadatorilor ruși

Starlink, rețeaua de internet prin satelit dezvoltată de antreprenorul Elon Musk, este mai mult decât o modalitate comodă de conectare, ci și un soluție eficientă împotriva cenzurii sau deciziilor profund nocive luate de puterile autoritare.

Cel mai proaspăt exemplu vine din Ucraina, unde cele câteva zeci de antene Starlink trimise ca și ajutoare fac deja diferența, oferind acces nerestricționat la internet pentru echipele aflate pe câmpul de lipră. Spre exemplu, Unitatea specializată de recunoaștere aeriană Aerorozvidka operează drone modificate pentru uz civil, prevăzute cu camere de termoviziune pentru a vedea pe timp de noapte vehicule militare rusești precum tancuri și camioane de comandă.

Dronele care nu au fost niciodată intenționate pentru folosirea pe câmpul de bătălie necesită conexiune la internet pentru ghidare și fixarea țintei. Mai departe, luptătorii s-au descurcat cu adaptarea dispozitivelor necesare pentru fixarea și eliberarea de grenade antitanc asupra țintelor, dronele puțin costisitoare oferind o alternativă excelentă la soluțiile dedicate pentru uz militar.

”Dacă folosim o dronă cu termoviziune, aceasta trebuie să se poată conecta prin Starlink la ofițerul de artilerie”.

Deși a fost promovat ca o soluție pentru acces necenzurat la internet, chiar și din locații altfel complet izolate, Starlink se arată tot mai mult ca un avantaj tactic pentru eforturile de război, fiind doar o chestiune de timp până ce serviciile furnizate de americani vor intra si mai mult pe lista amenințărilor penalizate chiar și cu închisoare, în diverse regiuni ale lumii.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult