Cum funcţionează aplicaţia COVID-19 fără de care cetăţenii Moscovei nu mai pot ieşi din locuinţe

02.04.2020
Cum funcţionează aplicaţia COVID-19 fără de care cetăţenii Moscovei nu mai pot ieşi din locuinţe

La fel ca alte ţări confruntate cu actuala pandemie globală, Rusia a dezvoltat o aplicaţie pentru monitorizarea epidemiei COVID-19 pe care cei 12.5 milioane de rezidenţi ai Moscovei trebuie să o aibă instalată pe smartphone-ul personal, permiţând autorităţilor să le urmărească fiecare mişcare. Numai că intruziunea în viaţa privată este dusă la un nivel demn de filmele SF, criticii regimului de la Kremlin descriind capitala Rusiei drept un „lagăr de concentrare digital”.

Aplicaţia, teoretic opţională pentru cei 12.5 milioane de locuitori ai Moscovei, ţine locul declaraţiei pe proprie răspundere folosită în ţara noastră, doar că în loc să facă apel la sinceritatea şi buna credinţă a cetăţenilor, autorităţile din Rusia o folosesc ca pe un sistem de supraveghere în timp real, unde fiecare ieşire la farmacie sau magazin se „validează” prin scanarea unui cod QR atribuit unităţii respective, orice deplasare nejustificată fiind imediat sancţionată cu amenzi usturătoare şi chiar închisoare. Lesne de înţeles, persoanele surprinse pe stradă fără un smartphone având aplicaţia respectivă instalată sau alte documente justificative acceptate sunt automat vizate de sancţiuni.

În afara patrulelor constante pe străzile oraşului, autorităţile de la Moscova au arătat cât se poate de clar că vor folosit toate mijlocele de supraveghere posibile, începând cu sisteme de supraveghere video de pe stradă şi din magazine, până la validările cardului de credit şi datele de localizare trimise de noua aplicaţie de mobil pentru a depista cetăţenii care nesocotesc restricţiile de carantină.

Aşteptată să fie impusă începând cu ziua de joi, 2 aprilie, aplicaţia numită generic „Monitorizare Socială” merge mult mai departe decât simpla înregistrare a deplasărilor folosind coordonatele GPS, cerând permisiuni pentru accesarea camerei foto, agenda de contacte, permisiuni pentru modificarea setărilor Android şi multe altele.

Informaţiile colectate sunt încărcate în formă criptată pe servere ale primăriei din Moscova, însă versiunea iniţială a aplicaţiei, publicată în magazinul Google Play şi retrasă în aceeaşi zi, părea să transmită date şi unor servere din Germania şi Estonia.

Realizat cu un buget de 180 milioane de ruble (echivalentul a 228000 dolari americani), proiectul stârneşte deja critici aprinse, acuzând autorităţile ruse de încălcarea drepturilor omului folosind actuala situaţie de criză pentru a justifica impunerea unui sistem de supraveghere în masă.

Răspunzând criticilor primite, şeful Departamentului de Tehnologie a Informaţiei din Moscova, Eduard Lysenko, a declarat că versiunea de aplicaţie apărută în Play Store reprezintă doar un exerciţiu de testare beta, menit să primească „feedback de la comunitatea profesională”. În ciuda explicaţiilor oferite, este greu de crezut că versiunea oficială a aplicaţiei aşteptată 24 de ore mai târziu va renunţa la practicile de supraveghere abuzive, probabil chiar ilegale în multe alte regiuni ale lumii.

Având în vedere gravitatea acuzaţiilor aduse, este posibil ca Google şi Apple să pună unele piedici intervenind pentru blocarea publicării aplicaţiei, acuzând încălcări flagrante ale politicilor de confidenţialitate.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult