Cum poate ajunge o tranzacție Ethereum să coste cât o mașină second-hand

02.05.2022
Cum poate ajunge o tranzacție Ethereum să coste cât o mașină second-hand

Adepții criptomonedelor care au încercat seara trecută să inițieze tranzacții Ethereum au fost confruntați cu o „priveliște” rară, costul rețelei urcând la peste 3300 dolari.

Aparent, problemele au pornit de la „aventurile” pornite de compania care administrează rețeaua Ethereum în sfera tranzacțiilor cu NFT-uri (Non Fungible Token), procesarea achizițiilor NFT prin intermediul Ethereum ridicând în mod neașteptat costurile pentru toți utilizatorii rețelei bazată pe tehnologia blockchain. Spre exemplu, încercarea unui utilizator de a achiziționa un NFT oferit cu prețul de 25 dolari s-a lovit de un cost adițional de 3325 dolari, direcționat către minerii Ethereum folosiți pentru procesarea și validarea tranzacției.

Potrivit regulilor care guvernează funcționarea rețelei Ethereum, fiecare plată este „taxată” prin perceperea unui așa numit Gas Fee, dedus din valoarea totală a tranzacției. Cuantumul exact variază de la un moment la altul, în funcție de nivelul de încărcare a rețelei Ethereum. Gândit după modelul unei licitații tradiționale, sistemul nu impune o limită superioară absolută, bazându-se doar forța brută a minerilor Ethereum, al căror număr ar trebui să crească în mod direct proporțional cu succesul și popularitatea platformei de tranzacționare. Doar că, uneori nu se întâmplă chiar așa, apariția unui număr prea mare de tranzacții care „concurează” pentru procesare și validare după principiul recompensei (Gas Fee) celei mai mari cauzând suprataxări absolut aberante.

Cunoscătorii știu însă că taxarea exagerată a tranzacțiilor Ethereum este doar un simptom pentru supraîncărcarea rețelei, care în vasta majoritate a situațiilor nu persistă pentru mai mult de câteva minute.

Totuși, merită să ne întrebăm cum ar arăta cumpărăturile zilnice dacă și tranzacțiile bancare ar fi comisionate în mod dinamic, fără existența unei limite superioare. Spre exemplu, alegi să plătești un bilet la film folosind cardul tău bancar. Din grabă, omiți să arunci o privire asupra comisioanelor percepute, descoperind abia a doua zi ai plătit pentru filmul vizionat, cam cât pe o vacanță în Grecia. Din fericire astfel de situații nu sunt cu adevărat plauzibile nici la tranzacțiile în criptomonede, în general existând suficiente avertismente care să descurajeze încuviințarea unei plăți profund dezavantajoase, culminând cel mult cu eșuarea tranzacției respective.

Indiferent care sunt motivele de ordin tehnic, faptul că asemenea anomalii încă se manifestă arată cât de impredictibile și deseori riscante pot fi tranzacțiile în criptomonede. În cazul de față, singura cale de urmat este să aștepți câteva minute și să încerci reluarea tranzacției, urmărind valoarea taxei percepute.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult