Top 5: Criptomonede care poluează cel mai mult mediul

15.04.2022
Top 5: Criptomonede care poluează cel mai mult mediul

Criptomonedele oferă multe beneficii – sunt descentralizate, permit tranzacții transfrontaliere rapide -, dar sunt și controversate, mai ales din cauza impactului negativ pe care îl au asupra mediului înconjurător. De exemplu, o singură tranzacție în blockcain-ul Ethereum consumă mai multă energie decât 100.000 de tranzacții efectuate în rețeaua VISA.

Dar de departe cel mai mare impact asupra mediului îl are Bitcoin, cea mai populară criptomonedă din lume. În acest moment, activitatea de minare a monedei virtuale consumă la fel de multă energie, într-un an, ca Suedia. Consumul l-ar putea egala pe cel al Japoniei, a treia cea mai mare economie a lumii, în doar cinci ani, dacă nu sunt luate măsuri.

Iată cele cinci cripomonede care au, în acest moment, cel mai mare impact negativ asupra mediului:

  1. Bitcoin
  2. Ethereum
  3. Bitcoin Cash
  4. Litecoin
  5. Cardano

Ecosistemul Bitcoin a produs, în 2020, 59,9 milioane de tone de dioxid de carbon. Pentru a elimina tot acest CO2 din atmosferă ar fi necesară plantarea a aproape 300 de milioane de copaci, transmite Forbes.

Există speranță pentru criptomonede. Ethereum devine „verde”

În ceea ce privește Ethereum, lucrurile se vor schimba în bine. Ecosistemul va trece în acest an la un nou sistem de verificare pentru tranzacții, numit Proof-of-Stake (PoS), care va face inutil minatul în blockchain și va reduce emisiile poluante cu până la 99%.

criptomonede
Majoritatea fermelor care minează criptomonede nu țin cont de unde provine energia electrică folosită (Foto: Profimedia Images)

„Sunt foarte fericit că una dintre cele mai mari probleme ale blockchain-ului (n.e. – consumul mare de energie) va dispărea când metoda Proof-of-Stake va fi finalizată”, a declarat Vitalik Buterin, părintele Ethereum.

Un investitor și câteva organizații fac presiuni și asupra comunității Bitcoin să treacă de asemenea la protocolul PoS. Campania „Change the Code, Not the Climate”, susținută de miliardarul Chris Larsen, Greenpeace și Environmental Working Group, este promovată prin reclame plasate în publicații de top.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult