Cum se împacă Google cu Rusia, impunând traducerea „corectă” a referințelor către războiul din Ucraina

29.03.2022
Cum se împacă Google cu Rusia, impunând traducerea „corectă” a referințelor către războiul din Ucraina

Parte dintr-un plan bine gândit, Google apelează la sub-contractori pentru orice activități potențial riscante, care nu sunt în mod obligatoriu administrate direct de compania americană, precum moderarea conținutului distribuit pe platformele administrate, traduceri și alte servicii care implică factorul uman.

În mod convenabil, serviciile pentru traducerea materialelor cu specific corporatist și interfețele aplicațiilor oferite publicului din Rusia au fost asigurate tot apelând la sub-contractori, instruiți pe diverse căi astfel încât să ignore/ajusteze acele exprimări care ar fi putut atrage obiecții din partea autorităților ruse.

Aparent, Google a trasat într-un email pentru uz intern instrucțiuni detaliate vizând modul de formulare ce ar trebui folosit pentru a nu atrage prea multă atenție nedorită. Instrucțiunile au solicitat, de asemenea, evitarea folosirii cuvântului „război” în orice traduceri destinate publicului rus. Asta în timp ce traducerea „neoptimizată” poate circula în continuare pe alte piețe. Oficial, directivele trimise de conducerea americană a companiei au avut doar scopul de a menține Google în conformitate cu legile rusești adoptate imediat după invazia Ucrainei.

Întrebat despre presupusul ghid adresat sub-contractorilor, purtătorul de cuvânt Google, Alex Krasov, a declarat pentru The Intercept: „Deși am întrerupt reclamele Google și marea majoritate a activităților noastre comerciale din Rusia, rămânem concentrați pe siguranța angajaților noștri locali. După cum a fost raportat pe scară largă, legile actuale restricționează comunicațiile în interiorul Rusiei. Acest lucru nu se aplică serviciilor noastre de informații precum Căutare și YouTube”.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult