Invazia rusească a Ucrainei, pre-anunțată de „ambuteiaje” apărute pe Google Maps

28.02.2022
Invazia rusească a Ucrainei, pre-anunțată de „ambuteiaje” apărute pe Google Maps

Zădărnicind și mai mult planurile de „blitzkrieg” ale Rusiei, invazia asupra Ucrainei pregătită pentru dimineața zilei de joi, 24 februarie, a putut fi urmărită pe Google Maps încă din faza incipientă, mișcările de trupe și tehnică militară apărând ca și suspecte în aproprierea graniței ucrainene.

Potrivit raportului apărut în publicația The Washington Post, o echipă ce cercetători a reușit să urmărească pas-cu-pas mișcările trupelor ruse folosind informațiile apărute pe Google Maps, confirmate în cel mai mic detaliu cu monitorizările radar.

Cel mai probabil, Google a „aflat” locația și deplasările forțelor armate nu de la soldații ruși în mod direct, ci de la populația civilă blocată în trafic, după ce forțele armate s-au pus în mișcare.

Informațiile colectate în mod anonim de la toți posesorii de smartphone-uri conectate la internet au un rol esențial în buna funcționare a unor servicii deosebit de utile, precum calcularea precisă a timpului de călătorie și alegerea celei mai bune rute, alertare în timp real pentru incidente apărute în trafic, drumuri închise și ocolirea nenumăratelor ambuteiaje. Numai că, în vreme de război, aceste informații capătă o importanță deosebită, putând influența în mod decisiv reușita sau eșecul operațiunilor militare.

Prevestind invazia, primele blocaje suspecte pe șoselele din aproprierea graniței cu Ucraina au apărut încă din ziua de 23 februarie, transformându-se ambuteiaje întins pe mai mulți kilometri, indicând cu acuratețe locațiile convoaielor militare.

„Pe vremuri, ne-am fi bazat pe un reporter care să ne arate ce se întâmplă pe teren, dar astăzi, puteți deschide Google Maps și puteți vedea oameni care fug de Kiev”, declară Jeffrey Lewis, profesor la Institutul de Studii Internaționale Middlebury din California.

După ce trupele ruse au început să se îndrepte spre Ucraina, Google Maps a indicat cu acuratețe drumurile închise din orașul Harkiv, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, împreună cu serviciile de metrou suspendate în întreg orașul. Nu este clar dacă Google a activat pentru Ucraina sistemul de alerte SOS, util pentru afișarea în timp real de notificări cu privire la atacurile în desfășurare, însă a afișat pe Google Maps informații utile despre locația stațiilor de metrou folosite ca adăposturi.

Google Maps pare să fi devenit un instrument improbabil – atât pentru civili, cât și pentru soldații de pe teren în Ucraina, precum și pentru cei din afară care urmăresc evoluția evenimentelor.

Între timp, la solicitarea autorităților locale Google a dezactivat afișarea în timp real a informațiilor despre trafic. Oficialii companiei spun că decizia a fost luată pentru siguranța populației, informațiile afișate în mod public putând fi folosite în egală măsură și de forțele inamice.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult