Curând, vei putea căuta imagini pe Google Photos și descriind conținutul acestora

03.05.2023
Curând, vei putea căuta imagini pe Google Photos și descriind conținutul acestora

Introdusă încă din anul 2015, funcția de recunoaștere a fețelor și obiectelor din pozele încărcate pe Google Photos va avea în sfârșit o utilitate practică, utilizatorii putând folosi bara de căutare pentru a descrie imaginile căutate folosind fraze și idei scrise în limbaj natural.

Google asistă de mult timp organizarea pozelor în funcţie de feţele şi obiectele din imagini, recunoscute automat de către calculator. În cazul fețelor, este de ajuns să dai nume selecțiilor propuse, apoi fețele similare for fi etichetate cu numele persoanei respective. Însă algoritmii de inteligență artificială au o „înțelegere” mult mai detaliată a pozelor încărcate pe Google Photos, identificând obiecte individuale și specificul fiecărei poze încadrând fiecare imagine la categoria potrivită (ex. câini, flori, poze la plajă, poze cu cerul, poze la a asfințit). Grupurile de poze astfel create sunt enumerate in ecranul de căutare, activat folosind butonul afişat în fluxul principal de imagini.

Însă funcția de căutare a funcționat până acum după modelul Google Search, recunoscând doar termeni preciși, cum ar fi numele persoanei sau tipul obiectului prezent în imagine.

Propusă spre testare prin afișarea sugestiei ”Try a more powerful search”, noua versiune a funcției de căutare permite utilizatorilor să trimită solicitări mai complexe, interpretate apoi folosind inteligența artificială. Câteva exemple oferite de Google includ „apus de soare colorat”, „grădină liniștită” și „Cenuşăreasa”. În plus, dacă ai etichetat anterior fețe, vei putea combina aceste solicitări pentru a găsi imagini cu acele persoane în anumite locații. De exemplu, pentru expresia „David pe plajă” va fi afișată orice imagine care corespunde acestor criterii. În cazul solicitărilor mai complexe, care conțin expresii multiple sau ambigue, lista generată va fi sortată după nivelul de relevanță și nu după data obținerii pozelor.

Momentan, se pare că experimentul este propus doar utilizatorilor care folosesc interfața Google Photos pentru web browser, implementarea în aplicația de mobil fiind pregătită pentru o dată ulterioară.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult