Curând, vei putea seta asistentul Alexa cu vocea oricărei persoane, vie sau decedată

25.06.2022
Curând, vei putea seta asistentul Alexa cu vocea oricărei persoane, vie sau decedată

Amazon, dezvoltatorul celebrului serviciu Alexa de asistență prin comandă vocală, a dezvăluit că testează o tehnologie care permite imitarea oricărei voci, prin analizarea de mostre audio cu timbrul vocal ar persoanei dorite.

Cum ar fi să primești instrucțiuni în aplicația de navigare GPS folosind vocea nevestei sau a soacrei? Sau într-un scenariu ceva mai plăcut, cum ar fi să folosești serviciul Alexa pentru a citi povești pentru copii folosind vocea bunicii tale din copilărie, de mult decedată dar „păstrată” pe diverse înregistrări care i-au captat și vocea.

Aparent, dezvoltatorii Alexa doresc să ofere exact acest lucru utilizatorilor care poate s-au săturat de selecția predefinită de timbre vocale selectabile.

Cu adevărat impresionant este că algoritmii de inteligență artificială dezvoltați special pentru acest scop pot imita vocea oricărei persoane după analizarea a doar un minut de secvențe audio, preferabil, redând la fidelitate bună moduri cât mai variate de vorbire. Acest aspect ar putea fi deosebit de important pentru cei care și-ar dori să „reînvie” vocea unui prieten sau membru al familiei, folosind mostre audio extrase din înregistrări ocazionale.

Din păcate, implicațiile unei astfel de tehnologii nu sunt toate pozitive. La fel ca în cazul tehnologiei Deepfake, apare riscul ca persoane rău intenționate să folosească această inovație pentru a facilita înșelătorii și propagarea dezinformărilor.

Însă cel puțin deocamdată, atitudinea celor de la Amazon este una foarte optimistă, oficialii companiei susținând că ”trăim în epoca de aur a inteligenței artificiale, în care visele și ficțiunile noastre științifico-fantastice devin realitate.”

Amazon nu precizează când ar putea fi adăugată noua caracteristică Alexa, dar având în vedere potențialul foarte mare pentru abuzuri, planificarea în detaliu probabil că este cea mai bună cale de urmat.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult