Curtea de Justiție din Rusia găsește Meta vinovată de ”activități extremiste”, însă nu blochează WhatsApp

22.03.2022
Curtea de Justiție din Rusia găsește Meta vinovată de ”activități extremiste”, însă nu blochează WhatsApp

Într-un decizie bizară, Curtea de Justiție din Rusia a găsit Meta vinovată ”activități extremiste”, punând compania americană în aceeași ligă cu ISIS și alte organizații teroriste. Cu toate astea, judecătorii fideli puterii de la Kremlin au susținut doar interzicerea Facebook și Instagram, permițând WhatsApp, cea mai folosită platformă de mesagerie instant din Rusia, să-și continue activitatea de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat.

Punând lucrurile în perspectivă, platforma WhatsApp este deținută și administrată tot de Meta, compania americană abia inclusă de Rusia pe lista entităților implicate în activități extremiste.

De aici, putem trage două posibile concluzii. Prima ar fi că puterea de la Kremlin chiar se teme să exacerbeze și mai mult antipatia propriului popor, în condițiile în care aproximativ 80% din populația Rusiei cu vârstă de peste 14 ani folosește WhatsApp pentru a comunica. A doua concluzie, deocamdată aflată la stadiul de pură speculație, ar fi că Rusia a reușit cumva să dezarmeze tehnologiile de securitate ale platformei pentru a facilita interceptarea în masă a comunicațiilor, situație în care WhatsApp este acum un instrument valoros în arsenalul Roskomnadzor, entitatea guvernamentală creată după modelul Chinei pentru a facilita cenzura generalizată a mediului online din Rusia.

Totul a pornit de la anunțul Meta cum că este permisă acum distribuirea de mesaje care incită la ură și violență împotriva armatei ruse și a președintelui Putin. Deși proprietarul Facebook și Instagram a confirmat că schimbarea politicii sale privind discursul instigator la ură este un demers temporar care se aplică doar Ucrainei în contextul războiului declanșat de Rusia, reacția puterii de la Kremlin a fost una de auto-victimizare și folosită pentru a justifica interzicerea platformelor de socializare care nu puteau fi cenzurate prin alte mijloace.

Mulți experți din Rusia sun de părere că decizia instanței de a nu interzice WhatsApp a fost luată din cauza statutului său omniprezent în rândul populației. Vestea bună este că rețeaua ”extremistă” WhatsApp a deja nu mai este cea mai populară platformă de mesagerie din Rusia, utilizatorii alarmați de incertitudinea lăsată de autorități migrând în masă către platforma rivală Telegram, a cărei aplicație a strâns milioane de instalări suplimentare.

Conform deciziei judecătorului, Meta este efectiv interzis să deschidă birouri sau să facă afaceri în Rusia, potrivit agenției de stat ruse TASS. Dar cetățenii ruși nu vor fi acuzați de extremism doar pentru că folosesc oricare dintre platformele sau serviciile Meta (adică dacă le pot accesa). Mulți ruși au recurs deja la servicii VPN pentru a putea accesa în continuare multe dintre platformele tehnologice deținute de Occident.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult