Curtea de Justiţie Europeană va decide dacă Uber este serviciu digital sau de transport

Autor: Cătălin Niţu 21.07.2015
Curtea de Justiţie Europeană va decide dacă Uber este serviciu digital sau de transport

Uber ar putea întâmpina probleme mai mari decât are deja în Europa începând cu anul viitor. După ce compania a fost chemată în instanţă în Spania de un operator de taxi, judecătorul care este responsabil de acest caz a decis să meargă mai sus pentru a primi un răspuns decisiv la întrebarea: „Este Uber doar un serviciu digital, sau este un serviciu de transport?”. Răspunsul îl vom primi cu toţii din partea Curţii de Justiţie Europene de la Luxembourg.

În cazul în care va fi demonstrat că Uber este un serviciu de transport, compania va trebui să se alinieze cu toate condiţiile şi să plătească toate taxele şi asigurările fiecărui stat în care activează în cadrul Uniunii Europene. Uber susţine însă că este doar un intermediar între şoferii dispuşi să îşi dedice timpul şi maşina personală pentru a transporta persoane şi clienţii care fac comenzi. În urma protestelor taximetriştilor şi acţiunilor altor companii din ultimii ani, este posibil ca în 2016 să primim un răspuns concludent despre situaţia Uber.

Procesul de la Curtea de Justiţie Europeană ar putea dura până în toamna anului viitor, moment în care soarta companiei în Europa va fi decisă. Uber a depus la rândul său plângeri la Comisia Europeană împotriva noilor legi din Franţa care favorizează companiile de taxi şi împotriva interzicerilor serviciului în Germania şi Spania.