DJI nu mai include AeroScope, tehnologia folosită de armata rusă pentru a detecta drone ucrainene

06.03.2023
DJI nu mai include AeroScope, tehnologia folosită de armata rusă pentru a detecta drone ucrainene

Introdus ca un mijloc pentru a localiza drone DJI în spații cu acces restricționat, precum aeroporturi și obiective militare, sistemul Aeroscope a fost „deturnat” de armata rusă pentru a localiza și bombarda pozițiile luptătorilor ucraineni care au inclus dronele chinezești în arsenalul de luptă.

Integrat cu dronele DJI și imposibil de dezactivat, sistemul asemănător unei balize radio permite detectarea de la mare distanță a dronelor DJI aflate în uz. Însă contrar argumentelor privind beneficiile de securitate, sistemul nu este restricționat astfel încât să poată fi accesat doar reprezentații autorităților în drept. În realitate, semnalele transmise de către dronele DJI sunt necriptate, oricine deține echipamentul de localizare putând determina cu acuratețe de câțiva metri locația fiecărei drone pe o rază de până la 50km. Pentru ca armata rusă să obțină echivalentul unui radar dedicat pentru detectarea dronelor DJI, este de ajuns instalarea unui dispozitiv receptor și monitorizarea semnalelor respective.

Suspiciunile cum că DJI, fabricantul unora dintre cele mai sofisticate drone disponibile pentru uz comercial, are legături strânse cu Partidul Comunist Chinez au fost întărite de situația din Ucraina. Concret, deși software-ul de control pentru sistemul Aeroscope ar trebui să fie greu accesibil, forțele ruse au reușit în timp record să-l transforme într-un avantaj pe câmpul de luptă. Între timp, și forțele ucrainene au s-au adaptat, găsind metode pentru dezactivarea acestui sistem.

Anterior, Departamentul de Comerț al Statelor Unite a acuzat în mod oficial fabricantul de drone DJI de implicare în spionarea minorității Uyghur din nord-vestul Chinei, prin facilitarea activităților de supraveghere la scară largă, Statele Unite oprind accesul companiei la componente semiconductoare esențiale fabricării de drone, realizate folosind tehnologii americane.

Brendan Schulman, fostul vicepreședinte pentru politici la DJI, declară pe Twitter că există „probabil două motive” în spatele deciziei DJI de a întrerupe AeroScope. „Nu are sens să susținem în continuare o funcție care a fost creată pentru a sprijini interesele de securitate ale SUA atunci când sunt atacate în mod constant de agențiile de securitate americane”, scrie Schulman, citând totodată implementarea Remote ID de către Administrația Federală a Aviației .

Începând cu 16 septembrie 2023, majoritatea operatorilor de drone din SUA vor putea zbura doar cu avioane cu capabilități de transmisie la distanță încorporate sau cu un modul de transmisie ID la distanță adaptat – în esență ceea ce DJI a făcut deja cu dronele sale mai noi și AeroScope. Singurul moment în care operatorii de drone pot folosi un dispozitiv care nu emite semnale de identificare la distanță este dacă zboară în zone identificate recunoscute de FAA.

Altfel spus, sistemul AeroScope va fi cel mai probabil înlocuit cu o versiune revizuită, facilitând un mai bun control al accesului pe partea de monitorizare.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult