DJI suspendă vânzările de drone către Rusia și Ucranina, după ce ambele tabere le-au convertit în instrumente de război

27.04.2022
DJI suspendă vânzările de drone către Rusia și Ucranina, după ce ambele tabere le-au convertit în instrumente de război

Decizia vine după ce reputația companiei a fost compromisă prin deconspirarea unei tehnologii numită Aeroscope, folosită de China pentru a urmări în timp real locația fiecărei drone DJI.

Integrată cu dronele DJI și imposibil de dezactivat, o tehnologie numită Aeroscope, promovată drept sistem de siguranță legitim, dar folosită de fapt pentru a detecta de la mare distanță aparatele DJI aflate în uz, a fost exploatată de armata rusă pentru a bombarda pozițiile luptătorilor ucraineni care au inclus dronele chinezești în arsenalul de luptă. Desigur, folosirea unei astfel de tactici nu ar fi fost posibilă fără sprijinul direct al puterii de la Beijing, prin furnizarea unor echipamente specializate de detecție.

Odată ce ajutorul sub acoperire oferit de China a fost deconspirat, singura cale de urmat este cea „etică”, de a stopa comercializarea către ambele părți implicate în conflict a echipamentelor intenționate pentru uz civil.

Un purtător de cuvânt a declarat pentru publicația Reuters că DJI nu se poziționează în sprijinul sau împotriva niciunei țări prin retragerea din Rusia și Ucraina, ci face o declarație despre principiile sale. „DJI detestă orice utilizare a dronelor noastre cu scopul de a provoca vătămări și suspendăm temporar vânzările în aceste țări pentru a ne asigura că nimeni nu folosește dronele noastre în luptă”.

Decizia este anunțată la o lună după ce politicianul ucrainean Mykhailo Fedorov a cerut DJI să nu mai vândă produsele sale în Rusia, asta deși aceleași echipamente au fost utilizate și de propria țară în operațiuni militare.

Ministrul Transformării Digitale al țării a postat o scrisoare deschisă pentru producătorul de drone pe Twitter, în care spune că Rusia folosește produse DJI pentru a-și naviga rachetele „pentru a ucide civili”. În realitate, nemulțumirea politicianului ucrainean ar porni de la suspiciunile cum că Rusia folosește o versiune extinsă a platformei AeroScope de detectare a droneleor DJI, care dezavantajează luptătorii ucraineni, transformând-ui în ținte pentru artileria rusească.


În plus, MediaMarkt, un lanț german de magazine cu acoperire europeană, a scos produsele DJI din ofertă după ce a primit „informații din diverse surse că armata rusă folosește produse și date de la furnizorul chinez de drone DJI pentru activități militare din Ucraina”. DJI a negat că sprijină în mod activ armata rusă prin furnizarea de hardware, sau locațiile dronelor aflate în zbor, calificând acuzațiile drept „complet false”.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult