Cum ajută China armata rusă să ucidă luptători ucraineni, folosind dronele DJI

23.03.2022
Cum ajută China armata rusă să ucidă luptători ucraineni, folosind dronele DJI

Integrată cu dronele DJI și imposibil de dezactivat, o tehnologie numită Aeroscope, promovată drept sistem de siguranță legitim, dar folosită de fapt pentru a detecta de la mare distanță aparatele DJI aflate în uz, este folosită acum de armata rusă pentru a bombarda pozițiile luptătorilor ucraineni care au inclus dronele chinezești în arsenalul de luptă.

Suspiciunile cum că DJI, fabricantul unora dintre cele mai sofisticate drone disponibile pentru uz comercial, are legături strânse cu Partidul Comunist Chinez, sunt din nou confirmate în Ucraina. De altfel, Departamentul de Comerț al Statelor Unite a acuzat în mod oficial fabricantul de drone DJI de implicare în spionarea minorității Uyghur din nord-vestul Chinei, prin facilitarea activităților de supraveghere la scară largă, Statele Unite oprind accesul companiei la componente semiconductoare esențiale fabricării de drone, realizate folosind tehnologii americane.

În timp ce folosirea dronelor DJI nu este interzisă pe teritoriul SUA în mod explicit, utilizarea acestora este descurajată în mod insistent, mai ales în preajma obiectivelor care ar putea prezenta interes pentru agențiile de spionaj chinezești.

Promovată ca sistem de siguranță menit să permită detecția dronelor DJI care ar putea pătrunde în zone cu acces restricționat, cum ar fi aeroporturi și baze militare, tehnologia Aeroscope integrată cu dronele DJI se dovedește îndeosebi folositoare pe câmpul de luptă, armata rusă reușind cu o aplicație software să fixeze cu acuratețe de câțiva metri coordonatele GPS ale aparatelor DJI folosite de luptătorii ucraineni, bombardând apoi pozițiile acestora.

Ca parte a sistemului AeroScope, fiecare dronă DJI emite un semnal criptat pe care receptori specializați îl pot folosi pentru a descifra poziția dronei și poziția pilotului acesteia. Pentru ca armata rusă să obțină echivalentul unui radar dedicat pentru detectarea dronelor DJI, este de ajuns instalarea unui dispozitiv receptor și monitorizarea semnalelor respective.

Chiar și pe timp de pace, tehnologia Aeroscope este cel puțin dubioasă, sistemul permițând practic oricui să detecteze dronele DJI imediat ce sunt pornite, hărțuind și eventual agresând operatorii acestora. Nu e nevoie de prea multă imaginație pentru a realiza ce se poate întâmpla dacă pornești o astfel de dronă în China, aproape de o locație pe care regimul o vrea cât mai ferită de priviri indiscrete.

În mod predictibil, DJI nu a anticipat ce s-ar putea întâmpla dacă un utilizator asociază produsele companiei cu scenarii de utilizare excepționale, în care informațiile comunicate pe ascuns de sistemul AeroScope ajung să le pună în pericol siguranța personală.

Pe de altă parte, este oare prea mult să spunem că furnizarea către armata rusă a locațiilor exacte în care se află piloții de drone ucraineni, folosind o tehnologie de monitorizare pe care DJI nu pare că ar intenționa să o dezactiveze la solicitările exprimate pe cale oficială de Ucraina, constituie de fapt sprijin cordat de China pentru facilitarea războiului dus de Rusia?

Între timp, luptătorii ucraineni care au aflat deja de pericolele folosirii dronelor chinezești ar putea bloca raportarea automată a locației dezactivând sau neutralizând hardware-ul responsabil cu poziționarea GPS. Măsura nu este tocmai simplu de pus în practică în zonele de război, însă dacă reușește, semnalul transmis în continuare de dronele DJI nu va mai trăda decât existența acestora în raza de detecție, nu și locația reală.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult