Documentele furate de un grup de hackeri de pe serverele serviciilor secrete ne arată cum ne spionează Rusia

23.07.2019
Documentele furate de un grup de hackeri de pe serverele serviciilor secrete ne arată cum ne spionează Rusia

Un grup de hackeri numit Ov1ru$ a reuşit să spargă baza de date şi site-ul companiei Sytech, contractată de agenţia rusească FSB (Serviciul de Securitate Federal), accesând astfel informaţii secrete despre modul în care guvernul rus operează online. Astfel, anumite frici ale celor care sunt preocupaţi cu securitatea datelor personale online au fost confirmate, Rusia colectând date despre utilizatori de pe reţele de socializare şi adrese de e-mail, cât şi de pe site-uri de torrente sau alte astfel de servicii.

Conform documentelor extrase de către Ov1ru$ de pe serverele Sytech, există multe programe ale serviciilor secrete ruseşti (FSB este urmaşul vechiului KGB) care activează pe platforme online din toată lumea. Grupul de hackeri a extras 7,5 TB de date, care au dezvăluit multe secrete ale guvernului rus.

De exemplu, între 2009 şi 2010 a fost lansat un program numit Nautilus, care colecta date de pe reţelele de socializare precum Facebook, LinkedIn şi MySpace. Aceste date pot fi folosite pentru diverse scopuri, inclusiv livrarea de conţinut fake news sau reclame cu tente politice. Apoi Nautilus-S încearcă să elimine anonimizarea traficului de pe Tor prin crearea de noduri deţinute de guvernul rus în cadrul acestei reţele considerată securizată de mulţi utilizatori de internet.

Alte proiecte precum Nadezha sunt cunoscute şi public. Nu este un secret că Rusia doreşte să creeze un internet suverat, asemeni Chinei, prin care traficul de internet să poată fi monitorizat cu uşurinţă, iar conexiunea cu exteriorul să poată fi oricând oprită, în caz de nevoie.

Documentele vorbesc şi despre programul Reward, care infiltrează sisteme peer-to-peer precum BitTorrent, Jabber, Open FT şi ED2K şi rulează operaţiuni secrete pe acestea, Mentor, care monitorizează anumite adrese de e-mail şi se activează atunci când detectează anumite cuvinte cheie sau fraze şi nu în ultimul rând, Tax-3, care permite ştergerea completă a datelor unui cetăţean rus din evidenţa Serviciului de Taxe Federal, în cazul în care acesta se află sub protecţia statului.

Site-ul Sytech a rămas închis după ce Ov1ru$ a înlocuit pagina originală a companiei cu o fotografie cu un „rageface”, un meme popular pe internet, în timp ce contul de Twitter al grupului de hackeri a dispărut între timp de pe Twitter. Aceste informaţii au ajuns în spaţiul public după ce Ov1ru$ a trimis informaţiile găsite pe serverele Sytech către presă.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult